Trwa ładowanie...

Rybka nad morzem. Które ryby są zdrowe, a które mogą zaszkodzić?

Avatar placeholder
23.07.2020 13:11
Rybka nad morzem. Którą wybrać?
Rybka nad morzem. Którą wybrać? (Getty Images)

Ryby są cennym źródłem mikroelementów, zwłaszcza witaminy D oraz kwasów omega-3. Eksperci radzą, aby chociażby raz w tygodniu wprowadzać je do naszego jadłospisu. Wakacje są doskonałym czasem, aby przekonać się do ryb. Jednak nie każda ryba jest zdrowa. Które lepiej unikać, a po które warto sięgnąć?

1. Ryby. Jakie wybrać? Im tłustsze, tym są zdrowsze

Według ekspertów ryby morskie zawierają zdecydowanie więcej składników odżywczych niż słodkowodne. Im tłustsza ryba, tym zdrowsza. Chodzi o wysoką zawartość m.in. witaminy D, która oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Oba składniki są bardzo ważne w dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i polecane przez lekarzy zwłaszcza dla osób z chorobami serca oraz dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Które ryby są zdrowe?
Które ryby są zdrowe? (Getty Images)

Ryby bogate w kwasy omega-3 mogą wpływać na poprawę funkcjonowania umysłu. Dlatego ryby też są zalecane osobom starszym jako środek zapobiegawczy chorobie Alzheimera. Jadnak nie każda ryba jest dobra dla naszego zdrowia.

Zobacz film: "Toksyczne ryby. Unikaj ich w swojej diecie"

2. Po które ryby warto sięgnąć?

  • Łosoś. Jest jedną z najtłustszych ryb. Zawiera ponad 30 razy więcej kwasów tłuszczowych niż dorsz: 4,79 g w 100 g. Oraz do tego dużo witamin A, D, E i B, jodu i potasu. Warto jednak zwrócić uwagę, żeby łosoś, po którego sięgamy był wolnożyjący, pochodził z Pacyfiku lub Atlantyku. W Polsce jednak łatwiej o norweskiego łososia hodowlanego. Mięso tych takich ryb może zawierać szkodliwe dla zdrowia związki chemiczne. Również eksperci odradzają jedzenia łososi poławianych w Bałtyku.
  • Tuńczyk. Ma 0,83 g kwasów omega-3 w 100 g. Eksperci radzą, aby kupować tuńczyka białego, bo czerwony albo inaczej błękitnopłetwy może zawierać metale ciężkie i dioksyny ze względu na długość życia ryby.
  • Śledź. Zawierają 2 g kwasów omega-3 w 100 g oraz witaminy E, D (10 razy więcej niż mleko) i B, fosfor, potas, wapń, selen i żelazo. Śledź też uchodzi za rybę bezpieczną, bo głównie jest poławiany z Atlantyku, gdzie problem nadmiernej ilości dioksyn nie istnieje.
  • Miruna. Zawiera 0,3 g kwasów omega-3 w 100 g. Cieszy się coraz większą popularności ze względu na delikatne i smaczne mięso. Należy do ryb dorszokształtnych, ale uchodzi za rybę zdecydowanie zdrowszą od dorsza.
  • Mintaj. Bardzo chuda ryba, ma tylko 0,5 g tłuszczu i 56 kcal w 100 g. Mintaj wyróżnia się wysoką zawartością fosforu oraz potasu, którego ma 3 razy mniej niż pstrąg.
  • Halibut. Ma twarde, białe mięso o łagodnym smaku. Zawiera 0,21 kwasów omega-3 w 100 g. Halibut zawiera dużo białka (18,56 g na 100 g) oraz potasu i witaminy D.

Zobacz także: Ryby słodkowodne – które są najlepsze?

3. Jakich ryb lepiej unikać?

  • Panga i Tilapia. Te gatunki ryb hodowane są w Azji, głównie w Wietnamie. Żyją w sztucznych zbiornikach, o dużym stężeniu różnych dioksyn. Ponadto w celu zwiększenia wydajności hodowli, karmione są paszą z antybiotykami i środkami bakteriobójczymi. Takie mięso jest ubogie w kwasy tłuszczowe omega - 3, białko, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach ,czyli A, D, E, K. Badania pokazują, że tilapia hodowlana zawiera duże ilości kwasu arachidonowego (kwasu z grupy omega-6), który powoduje stan zapalny związany z chorobami serca, uszkadzaniem naczyń krwionośnych czy starzeniem się komórek.
  • Ryba maślana. To określenie handlowe kilku gatunków ryb morskich (rudderfish, escolar, oilfish). Wykorzystywane są w przemyśle spożywczym ze względu na smaczne mięso. Są bogate w witaminy A, D, E, ale zawierają też bardzo szkodliwe, niestrawne woski, które mogą powodować poważne problemy zdrowotne. Osoby, które jadają tę rybę regularnie, mogą mieć bóle brzucha, wymioty i biegunkę.
  • Okoń nilowy. Jest bogaty w białko i witaminę A, ale zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych. Zwłaszcza chodzi o kwas palmitynowy, który może wpłynąć na zwiększenie produkcji przez wątrobę złego cholesterolu (LDL).
  • Sum afrykański. Jest bogaty w białko i witaminę E. Jednak zawiera dużo kwasów nasyconych, zwłaszcza palmitynowego.

Zobacz także: Ryby coraz bardziej toksyczne. Naukowcy ostrzegają przed metylortęcią

4. Koronawirus w Mielnie

Pamiętajmy, że wybierając się nad morze, powiniiśmy zachowywać zasady reżimu sanitarnego: nosić maseczkę (lub inne nakrycie na twarzy) w zamkniętych pomieszczeniach oraz przestrzegać dystansu.

U pracownika supermarketu w Mielnie wykryto koronawirusa. Sanepid skierował na kwarantannę 30 osób, które miały z nim kontakt. Kwarantanną objęto wyłącznie pracowników sklepu, którzy mogli mieć kontakt z zarażonym. Sanepid nie szuka klientów.

Przed udaniem się na urlop sprawdź, jaka jest sytuacja epidemiologiczna w miejscu, do którego się udajesz.

Zobacz także: Ryby - zawartość kwasów omega - 3, dieta odchudzająca, piramida żywieniowa

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze