Trwa ładowanie...

Salicylany w żywności i zasady diety aspirynowej

 Agnieszka Gotówka
01.01.2019 20:42
Salicylany znajdują się w wielu ziołach
Salicylany znajdują się w wielu ziołach (123RF)

Kwas salicylowy to składnik wielu ogólnie dostępnych leków i kosmetyków. Salicylany występują również w owocach i warzywach. Jak się jednak okazuje, nie każdy je toleruje. Liczne jest również grono osób uczulonych na tę substancję.

Salicylany znajdują się w wielu roślinach. Dzięki ich obecności mogą się one bronić przed wirusami i bakteriami, ich zadaniem jest bowiem zainicjowanie rekcji obronnych.

Jest spora grupa pacjentów, która w swojej diecie musi unikać salicylanów. Najczęściej są to osoby, w przypadku których występują objawy alergii po zażyciu niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Nadwrażliwość na zawarte w nich substancje objawia się:

  • skurczem oskrzeli (tzw. astma aspirynowa),
  • kichaniem,
  • świądem i obrzękiem nosa,
  • zaczerwienieniem spojówek,
  • łzawieniem,
  • pokrzywką.
Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

W takiej sytuacji konieczne jest unikanie NLPZ, jak również wdrożenie zasad diety aspirynowej.

1. Gdzie jest najwięcej salicylanów?

Salicylany obecne są w wielu owocach i warzywach, jednak ich zawartość maleje w miarę ich dojrzewania.

Osoby uczulone na salicylany unikać muszą:

  • ziół (kopru, rozmarynu, majeranku, szałwii, bazylii, mięty, tymianku),
  • przypraw (anyżu, cynamonu, kminku, papryki, kurkumy, pieprzu tureckiego),
  • owoców (jabłek, jeżyn, wiśni, rodzynek, winogron, porzeczki, pomarańczy, moreli, śliwek, malin, truskawek),
  • warzyw (brokułów, cykorii, pomidorów, szpinaku),
  • bakalii (migdałów, orzechów).

Osoby nietolerujące salicylanów unikać muszą również miodu, herbat ziołowych, produktów drożdżowych, sosów pomidorowych i żywności w wysokim stopniu przetworzonej.

Bezpiecznymi produktami dla osób uczulonych na salicylany są: produkty zbożowe (gryka, pszenica, orkisz), mięsa, niektóre warzywa i owoce (zielona i biała kapusta, granaty, ziemniaki, mango), nasiona słonecznika, produkty mleczne (mleko, sery, jogurty naturalne), oleje roślinne, sól morska.

2. Jak wprowadzić dietę aspirynową?

Gdy istnieje podejrzenie, że pacjent uczulony jest na omawianą substancję, wówczas najczęściej zaleca się mu wprowadzenie diety aspirynowej.

Przez 7-14 dni można jeść jedynie te produkty, które nie zawierają salicylanów.

Jeśli w tym czasie objawy ustąpią, wówczas można podejrzewać nietolerancję i konieczne jest wdrożenie zasad diety aspirynowej na co dzień.

Dietę ubogą w salicylany proponuje się również w terapii ADHD.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze