Trwa ładowanie...

Sernik borówkowo-karmelowy. Nie zawiera glutenu i ma zaledwie 330 kcal

Avatar placeholder
29.11.2018 12:17
Przepis na fit sernik borówkowo-karmelowy, który nie zawiera glutenu i cukru
Przepis na fit sernik borówkowo-karmelowy, który nie zawiera glutenu i cukru (Instagram@gethealthywithjools)

Obecnie coraz popularniejsze staje się zdrowe żywienie. Zazwyczaj jest ono uzupełnieniem dla regularnych ćwiczeń. Osoby decydujące się na taki styl, nie muszą odmawiać sobie słodkości. Oto przepis oraz sposób przygotowania zdrowego sernika borówkowo-karmelowego na zimno. Nie zawiera glutenu oraz cukru.

Chyba każdy lubi zjeść od czasu do czasu coś słodkiego. Niestety, słodycze nie należą do najzdrowszych przekąsek. Są jednak sposoby, aby móc cieszyć się z jedzenia słodkich rzeczy.

Zobacz także:

Do jego przygotowania potrzeba będzie około 30 minut. Zawartość kaloryczna tego sernika to ok. 330 kcal dla 1 porcji.

Zobacz film: "Odpowiednia dieta odmładza skórę"

1. Oto lista składników, która pozwoli przygotować 8 porcji sernika:

Kupujesz borówki? Sprawdź, po czym poznasz, że są najlepsze
Kupujesz borówki? Sprawdź, po czym poznasz, że są najlepsze [5 zdjęć]

W Polsce sezon na borówki zaczyna się początkiem lipca, a kończy w ostatnich dniach września. To właśnie

zobacz galerię

Spód sernika:

  • 40 g pokruszonych płatków migdałowych;
  • 20 g oleju kokosowego;
  • 40 g dobrej jakości miodu;
  • 40 g masła orzechowego 100 proc.;
  • 100 g płatków owsianych (górskich);
  • 20 g gorzkiego kakao.

Składniki na masę serową:

  • 30 g żelatyny + 150 ml wrzątku;
  • 600 g twarogu sernikowego;
  • 120 g erytrytolu;
  • 200 g świeżych borówek;
  • aromat waniliowy.

Wierzch sernika:

  • 30 g podprażonych płatków migdałowych;
  • 3 kostki rozpuszczonej czekolady 90%;
  • słony karmel (50 g daktyli+100 ml wody+szczypta soli+15 g masła orzechowego).

2. Sposób wykonania:

Spód sernika: Płatki owsiane należy uprażyć na patelni. Wszystkie składniki "bazowe" należy wymieszać w misce. Następnie wyłożyć blachę masą i wstawić do lodówki.

Masa: W pierwszej kolejności należy zalać żelatynę wrzątkiem i odstawić. Następnie zmiksować twaróg z erytrytolem oraz dodać rozpuszczoną żelatynę i wsypać borówki. Na koniec wylewamy białą masę na spód i ponownie wkładamy do lodówki, aby zastygła.

Wierzch: Na koniec dekorujemy wszystko słonym karmelem, czekoladą oraz podprażonymi płatkami migdałowymi.

3. Warto jeść borówki

Bardzo duże znaczenie dla prozdrowotnych właściwości tego smakołyku mają borówki. Borówki amerykańskie są bogate w witaminy i składniki mineralne. Znajdziemy w nich witaminy A, B, C, E oraz PP, a także potas, cynk, selen, miedź, magnez i żelazo. Dodatkowo borówki zawierają antyoksydanty. Dzięki temu nazywane są "eliksirem młodości”.

Chronią przed nowotworami oraz chorobami serca. Wpływają również na opóźnianie procesu starzenia, korzystnie wpływają na pamięć, jak również poprawią wzrok. Regularne spożywanie borówek przyspiesza regenerację neuronów, która zmniejsza się wraz z wiekiem. Przyczyniają się nawet do tworzenia się nowych komórek nerwowych. Skutkuje to poprawą procesów pamięciowych i wzmacnia koncentrację.

Jak widać, borówki nie tylko sprawią, że twoje ciasta lub inne wyroby będą smaczniejsze, ale dzięki ich prozdrowotnym właściwościom, zadbasz o swoje serce, wzrok oraz pamięć. Smacznego i na zdrowie!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze