Trwa ładowanie...

Sok z czarnego bzu – wzmacnia odporność i wspomaga walkę z infekcjami. Pyszny i prosty w przygotowaniu

Avatar placeholder
17.09.2021 12:20
Sok z czarnego bzu – wzmacnia odporność i wspomaga walkę z infekcjami. Pyszny i prosty w przygotowaniu
Sok z czarnego bzu – wzmacnia odporność i wspomaga walkę z infekcjami. Pyszny i prosty w przygotowaniu (123rf)

W okresie infekcyjnym wiele osób stara się skutecznie wzmonić swoją odporność nierzadko kupując preparaty z apteki. Wierzymy w chemiczne suplementy diety, a zapominamy o tych naturalnych. Na przykład o czarnym bzie, a konkretnie soku z czarnego bzu, który nie tylko wzmacnia organizm, ale również pomaga mu w walce z infekcjami. A do tego jest pyszny i prosty w przygotowaniu!

spis treści

1. Czarny, dziki, apteczny bez i jego działanie lecznicze

Czarny bez to roślina zwana również bzem aptecznym, dzikim, lekarskim albo z łaciny Sambucus Nigra. Swoje różne nazwy zawdzięcza rozlicznym właściwościom prozdrowotnym.

Warto wiedzieć, że czarny bez to gatunek rośliny z rodziny piżmaczkowatych, mocno rozprzestrzeniony na terenie całej Europy. W Polsce jest pospolity – łatwo znaleźć go na skraju lasów bądź pól.

Zobacz film: "Korzyści z jedzenia kiszonych cytryn"

Dzięki cennym składnikom odżywczym, jakie zawiera, dziki bez znajduje zastosowanie jako surowiec w lecznictwie różnych schorzeń, a także w kosmetyce. Źródła historyczne mówią, że wykorzystywano go już w starożytnym Egipcie, m.in. w leczeniu oparzeń. Z kolei w Europie kwiaty czarnego bzu cieszyły się popularnością jako środek do pobudzania laktacji u kobiet karmiących. Zaś Indianie wykorzystywali go jako remedium na przeziębienia i choroby skórne.

My przyjrzymy się bliżej właściwościom antywirusowym, antybakteryjnym i wzmacniającym odporność, które sprawdzą się w okresach infekcyjnych.

Krzew czarnego bzu
Krzew czarnego bzu (123rf)

2. Działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne

Czarny bez jest chętnie badaną przez naukowców rośliną. Szczególną uwagę poświęcono jej właściwościom zabijającym bakterie, wirusy oraz wzmacniającym odporność.

Za działanie przeciwwirusowe odpowiedzialne są tzw. białka inaktywujące rybosomy RIP (ang. Ribosome Inactivating Protein). Właśnie te związki mają zdolność blokowania przedostanie się wirusa do naszego organizmu. Wieloletnie badania potwierdzają, że wyciągi z bzu aptecznego hamują namnażanie się wirusów grypy typu A oraz typu B.

Według doniesień naukowych substancje zawarte w czarnym bzie hamują również rozwój paciorkowców (Strepotoccus pyogenes), a także bakterii zwanych Moraxella Catharalis, które wywołują stany zapalne górnych dróg oddechowych.

Niektóre badania sugerują, że regularne stosowanie preparatów na bazie czarnego bzu, może znacząco zmniejszyć ryzyko rozwoju stanu zapalnego w drogach oddechowych, a także ułatwiać odrywanie się wydzieliny, która zalega w drogach oddechowych podczas infekcji.

3. Dziki bez – wzmocnienie odporności

Za właściwości wzmacniające odporność odpowiedzialne są przeciwutleniacze, których w czarnym bzie znajdziemy całą masę. Są wśród nich 3 ważne witaminy: A, B i C. Warto wiedzieć, że odpowiedni poziom tych składników odżywczych w naszym organizmie zapewnia mu silną odporność. Dzięki temu potrafi on lepiej walczyć z infekcjami, m.in. z grypą, przeziębieniem i różnego rodzaju stanami zapalnymi, które atakują nas szczególnie jesienią.

Jednak nie tylko wspomniane witaminy odpowiadają za działanie wzmacniające odporność czarnego bzu. To również antocyjany – pigmenty nadające owocom czarnego bzu charakterystyczną ciemnofioletową barwę. Otóż, antocyjanom przypisuje się m.in. działanie antywirusowe i usprawniające działanie układu immunologicznego.

"W rzeczywistości testy laboratoryjne wykazały, że antocyjany mogą hamować neuraminidazę, która jest częścią wirusa, która umożliwia pączkowanie, a tym samym replikację wirusa" – twierdzi dr Thomas Holland, naukowiec z Rush Medical College w Chicago.

Holland twierdzi, że czarny bez zawiera wiele bioaktywnych związków przeciwzapalnych, takich jak garbniki i flawonoidy, które zapobiegają uszkodzeniom komórek naszego organizmu.

Czarny bez
Czarny bez (123rf)

4. Sok z czarnego bzu najlepszym preparatem naturalnym

Znamy już prozdrowotne działanie czarnego bzu, więc przejdźmy do kwestii, w jakiej formie najlepiej go stosować. W tym miejscu warto zaznaczyć, że cenne składniki o działaniu prozdrowotnym znajdziemy właściwie w każdej części rośliny, jednak ich najwyższe stężenie występuje w kwiatach oraz owocach czarnego bzu. Kwiaty są pełne takich związków, jak wspomniane flawonoidy, kwasy fenelowe garbniki, oleje, śluzy, sterole i sole mineralne. Z kolei w owocach bzów czarnych znajdziemy glikozydy, pektyny czy rzadkie kwasy organiczne – np. kwas szikomowy. Aby na własnej skórze przekonać się o prozdrowotnych właściwościach czarnego bzu, warto sięgać po jak najbardziej naturalne preparaty zawierające wyciągi z kwiatów i owoców.

Aktualnie największą popularnością cieszy się sok z czarnego bzu, który piją głównie osoby chcące wzmocnić swoją odporność, ale nie tylko. Wyciąg z owoców bzu lekarskiego pomaga również w walce z przeziębieniem i infekcjami. Ma silne działanie napotne, które pomaga zwalczyć gorączkę. Niektóre badania wskazują również na działanie wspomagające usuwanie wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych podczas infekcji.

Regularnie pity sok z czarnego bzu wzmacnia też błony śluzowe dróg oddechowych oraz uszczelniające naczynia krwionośne, dzięki czemu przyspiesza przebieg infekcji. Ciekawostką jest również fakt, że regularnie pity sok z czarnego bzu łagodzi problemy trawienne i usprawnia pracę jelit.

5. Jak przygotować i pić sok z czarnego bzu?

W internecie znajdziemy wiele przepisów na sok z czarnego bzu. Jedną z zalet przygotowania tego napoju jest szybkość i wygoda. Podpowiadamy jeden z prostych przepisów.

Potrzebne będą:

  • sokownik

  • duży garnek

  • słoiki do pasteryzacji soku

  • dojrzałe owoce dzikiego bzu (bez zielonych części baldachów)

  • dwie cytryny

  • cukier (250 g na 1 kg owoców)

Wykonanie

Zaczynamy od "przepuszczenia" owoców przez sokownik. Otrzymany sok przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy cukier i sok z dwóch cytryn, całość mieszamy i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Na koniec przelewamy sok do wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez 15 minut. Przechowujemy w ciemnym miejscu.

Sok z czarnego bzu najlepiej pić w okresie obniżonej odporności lub infekcji, najlepiej ok. 3 szklanki dziennie. Sok jest dosyć gęsty, więc najlepiej rozcieńczyć go z wodą (1:1) i bardzo smaczny, więc sprawdzi się również w przypadku wzmacniania odporności u dzieci.

6. Przeciwskazania do stosowania preparatów z czarnym bzem

Dr Holland przestrzega, że nie wszyscy mogą stosować czarny bez. Są wśród nich osoby regularnie zażywające środki przeczyszczające lub diuretyki (regulujące pracę nerek) – związki zawarte w czarnym bzie mogą wzmocnić ich działanie. Podobnie jest z lekami przeciwcukrzycowymi i obniżającymi odporność.

Zobacz także: GIS wycofuje popularne kurczaki z "Żabki". Wykryto w nich bakterię Salmonelli

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze