Trwa ładowanie...

Spaghetti po bolońsku

Avatar placeholder
05.11.2018 09:38
Spaghetti po bolońsku
Spaghetti po bolońsku

Makarony najczęściej możemy spotkać w kuchni włoskiej. Jednak równie często sięgają po nie smakosze kuchni wegańskiej. Na romantyczną kolację, spędzoną przy lampce wina, doskonale nadaje się spaghetti po bolońsku, oczywiście w wegańskiej, bezmięsnej wersji.

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów lub 4 świeże pomidory,
  • 1 cebula,
  • pieczarki,
  • 1 opakowanie mięsa sojowego,
  • makaron spaghetti,
  • przyprawy: bazylia lub oregano, sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Jeśli dysponujemy świeżymi pomidorami, wówczas musimy je najpierw umyć, a następnie polać wrzątkiem i zdjąć skórkę, po czym miksujemy je w blenderze. Niewielką ilość oliwy nanosimy na patelnię. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i pokrojone w drobne kawałki pieczarki. Gdy pieczarki staną się już miękkie, wówczas przekładamy zawartość patelni do garnka.

Dodajemy zmiksowane pomidory lub te z puszki oraz przyprawy (bazylię lub oregano, sól, pieprz). Do składników dodajemy mięso sojowe. Gotujemy wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu, do momentu aż mięso sojowe zacznie puchnąć. Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy go przez kilka minut, według przepisu na opakowaniu.

Gdy makaron będzie już wystarczająco miękki, odcedzamy go. Nakładaną odpowiednią ilość makaronu na talerz, polewamy całość sosem pomidorowo-sojowym. Całość możemy ozdobić listkami świeżej bazylii. Przepisy wegańskie na spaghetti po bolońsku pozwalają stworzyć doskonałą kompozycję smakową bez dodatku mięsa wieprzowego i innych zbędnych składników.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze