Trwa ładowanie...

Tofu w sezamie

Avatar placeholder
16.12.2015 14:53
Tofu w sezamie
Tofu w sezamie (Zdjęcie autorstwa: Stacy Spensley / CC BY 2.0)

Wiele osób ma pewne zastrzeżenia, jeśli chodzi o smak i fakturę tofu, jednak najczęściej wynika to z fatalnych doświadczeń, gdy podane zostało ono źle doprawione i przyrządzone.

Składniki:

Tofu z patelni
Tofu z patelni

Tofu, sezam, marchewki, cebula i grzyby – co zdrowszego można zjeść na obiad lub kolację?

zobacz galerię
Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Przygotowanie:

Pieczarki i marchewki obierz, umyj i pokrój w większą kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmaż posiekaną cebulę, po czym dorzuć kawałki marchewki i pieczarek. Zmniejsz ogień. Teraz dorzuć pokrojone w kostkę tofu, dopraw solą, pieprzem i curry. Po 5 minutach dolej sos sezamowy i wymieszaj. Duś pod przykryciem, dopóki wszystkie składniki nie będą miękkie. Podawaj na gorąco.

Komentarz:

Tofu to rodzaj twarożku ze zsiadłego mleka sojowego, jest bogatym w białka produktem o wyjątkowych wartościach odżywczych. Potrawy z tofu zawierają bardzo dużą ilość białka oraz w odróżnieniu od produktów mięsnych wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo ważne dla kondycji serca i całego układu krwionośnego. Tofu zawiera też żelazo, miedź, mangan oraz selen, czyli pierwiastek, którego właściwości m.in. zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.

Smacznego!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze