Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Anna Kuczkin

Wegańskie lasagne. Przepisy

Avatar placeholder
27.02.2021 08:24
Wegańskie lasagne. Przepisy
Wegańskie lasagne. Przepisy (Zdjęcie autorstwa Hans / CC0 1.0)

Wegańskie lasagne są pomysłem na smaczny i zdrowy obiad lub kolację. Gotuje się je m.in. z marchewki, czosnku, pomidorów, natki pietruszki i selera, który m.in. pobudza przemianę materii i pomaga w usuwaniu szkodliwych substancji z organizmu, zawiera przeciwutleniacze, chroniące organizm przed wolnymi rodnikami. Przygotujesz ją w ok. 40 minut.

Składniki:

  • razowy makaron lasagne,
  • 1 średniej wielkości marchewka,
  • 1 seler,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kilka pomidorów,
  • koncentrat pomidorowy,
  • natka pietruszki,
  • imbir,
  • sok z cytryny,
  • olej lub oliwa z oliwek,
  • przyprawy: pieprz, gałka muszkatołowa, sól.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Makaron wrzucamy do wrzątku i gotujemy zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu. Po ugotowaniu zalewamy go zimną wodą, by płaty nie posklejały się. Pomidory zalewamy wrzątkiem, a następnie ściągamy z nich skórkę. Seler, marchew oraz korzeń pietruszki ścieramy na tarce z dużymi okami. Podobnie czynimy z korzeniem imbiru – w tym przypadku jednak nie możemy przesadzić. Należy zetrzeć niewielkiej długości kawałek imbiru (ok. 5 cm). Pora kroimy w plasterki.

Przygotowane warzywa łączymy ze sobą i okraszamy je sokiem z cytryny. Do składników dodajemy pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Całość zalewamy odrobiną wody i gotujemy, aż do momentu, gdy warzywa staną się miękkie. Do gotujących się warzyw wyciskamy ząbek czosnku. Gdy warzywa będą już miękkie, wówczas zestawiamy je z ognia.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek bądź olejem. Na spodzie kładziemy plastry makaronu, które następnie przykrywamy farszem warzywnym. Tworzymy w ten sposób kilka warstw. Naczynie wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Lasagne pieczemy przez ok. 20 minut. Przed podaniem danie ozdabiamy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze