Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Wegetariańskie krokiety

Avatar placeholder
14.03.2017 13:46
Wegetariańskie krokiety
Wegetariańskie krokiety (Zdjęcie autorstwa I Believe I Can Fry / CC BY-NC 2.0)

Krokiety nie zawsze muszą kojarzyć się tylko z kapustą czy mięsem. Innym sposobem na tego typu danie są krokiety wegetariańskie, których farsz stanowią warzywa. Proponujemy farsz z pieczarek, papryki i puszkowanej kukurydzy, ale kucharzy ogranicza wyłącznie wyobraźnia i kulinarne upodobania.

Składniki:

  • 2 jaja,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mąki,
  • olej do smażenia.

Składniki na farsz :

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

 

  • Pieczarki (500 g),
  • 2/3 papryki,
  • 1 puszka kukurydzy.

Sposób przygotowania :

Na początku zmiksuj jaja , mleko, wodę oraz mąkę. Rozgrzej olej na patelni i wlewaj masę. Usmaż naleśniki. Pokrój paprykę i pieczarki, po czym podsmaż je na rozgrzanej patelni. Do naleśników włóż farsz (podsmażoną paprykę i pieczarki, a także kukurydzę). Naleśniki złóż w kopertę i podsmaż je na patelni. Pamiętaj, by przed smażeniem obtoczyć naleśniki w jajku i bułce tartej.

Kalorie304,7 kcal
Białko15,5 g
Tłuszcz10,3 g
Cholesterol92,5 mg
Węglowodany44,9 g
Błonnik7,6 g
Witamina C83,0 mg
Witamina A363,0 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze