Trwa ładowanie...

Witamina A zmniejsza ryzyko raka skóry

Bogatym źródłem witaminy A są pomarańczowe owoce i warzywa
Bogatym źródłem witaminy A są pomarańczowe owoce i warzywa (123rf)

Witaminy i składniki mineralne są niezbędna do zachowania zdrowia. Naukowcy cały czas sprawdzają, w jaki sposób oddziałują na nasz organizm. Najnowsze analizy ujawniają, że witamina A chroni przed rakiem płaskonabłonkowym skóry.

1. Właściwości witaminy A

Na łamach “Journal of the American Medical Association of Dermatology” pojawiły się obiecujące wyniki badań. Jak donoszą naukowcy: odpowiednia dieta może ochronić nas przed jednym z najzłośliwszych nowotworów skóry.

Analizy przeprowadzone na grupie ponad 100 000 ochotników ujawniły, że chodzi o włączenie do diety witaminy A. Już od dawna wiedzieliśmy, że witamina ta jest niezbędna do zachowania dobrego wzroku. Chroni przed ślepotą nocną, zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, jaskry oraz zaćmy.

Ponadto to świetny przeciwutleniacz, który przeciwdziała tworzeniu się wolnych rodników - głównej przyczyny przedwczesnego starzenia się skóry oraz chorób występujących przewlekle.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Teraz udowodniono, że to także naturalna ochrona przed jednym z najgroźniejszych typów nowotworu - chodzi o raka płaskonabłonkowego skóry.

Nowotwór ten najczęściej atakuje osoby o jasnej karnacji oraz te, które mieszkają na obszarach, gdzie ekspozycja na słońce jest powszechna.

Wcześniejsze badania pokazują, że witamina A może chronić także przed innymi nowotworami.

2. Badania nad witaminą A

Badacze z Uniwersytetu Brown przebadali 75 170 kobiet w wieku ok. 50 lat oraz 48 400 mężczyzn, których średnia wieku wyniosła 54 lata.

Badania trwały w sumie 26 lat! W tym czasie w badanej grupie zdiagnozowano blisko 4 tys. przypadków nowotworu skóry.

Wyniki pokazały, że najniższe ryzyko zachorowania występowało u osób, które spożywały produkty bogate w witaminę A.

Naukowcy podkreślają, że ryzyko może spaść nawet o 17 proc., pod warunkiem, że retinol będzie pochodził ze źródeł naturalnych, głównie warzyw i owoców, a nie poprzez suplementację.

3. Źródła witaminy A

Najlepszym źródłem witaminy A są warzywa i owoce. Pokarmy pochodzenia roślinnego zawierające witaminę A, to karotenoidy - forma prowitaminy A. Karatenoidy te przekształcają się w retinol oraz inne aktywne formy witaminy, które chłonie organizm.

Jednym z najlepszych źródeł karotenoidów jest beta karoten. Znajdziemy go przede wszystkim pomarańczowych owocach i warzywach - marchwi, dyni, słodkich ziemniakach, morelach czy brzoskwini. Im głębszy odcień, tym więcej karotenoidów w produkcie.

Witamina ta znajduje się także w produktach pochodzenia zwierzęcego: podrobach, jajach, niektórych gatunkach ryb. Jednak badacze podkreślają, że witamina A pochodzenia roślinnego jest skuteczniejsza niż ta, która pochodzi z produktów zwierzęcych.

Dobra wiadomość jest taka, że wystarczy umiarkowana ilość tej witaminy, aby stworzyć naturalną barierę ochronną przed rakiem skóry. Dlatego staraj się jeść przynajmniej jedną porcję pomarańczowych owoców lub warzyw dziennie.

Dobowe zapotrzebowanie na witaminę A wynosi 900 µg RAE (mikrogramy równoważnika retinolu – ang. Retinol Activity Equivalents, RAE) dla dorosłych mężczyzn oraz 700 µg RAE dla kobiet.

U kobiet ciężarnych zapotrzebowanie wzrasta do 770, a u karmiących piersią - do 1300 µg RAE.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze