Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Tagliatelle - opis, carbonara

Avatar placeholder
16.04.2021 10:21
Tagliatelle jest zazwyczaj podawany w kuchni włoskiej z różnego rodzaju sosami
Tagliatelle jest zazwyczaj podawany w kuchni włoskiej z różnego rodzaju sosami (123rf.com)

Makaron tagliatelle to jeden z typowych makaronów włoskich. Tak zwane włoskie pasty to produkt wyrabiany z mąki, soli i wody. Są różne rodzaje makaronów – duże, małe, wąskie, szerokie, grube, żłobione czy gładkie. Typowymi włoskimi pastami są: cannelloni, ravioli, tortellini, fettucine, lasagne, penne czy spaghetti.

spis treści

1. Tagliatelle - opis

Tagliatelle pochodzi z regionu Emilia Romania, którego stolicą jest Bolonia i jest to typowy makaron włoski. Tagliatelle jest zazwyczaj podawany w kuchni włoskiej z różnego rodzaju sosami. Tagliatelle dostępne jest zarówno w formie prostej lub zwiniętej oraz w dwóch kolorach zielonym oraz naturalnym. Rodzaje tagliatelle różnią się między sobą nie tylko rozmiarem, ale i grubością. Jednymi z bardziej popularnych typów tagliatelle są: tagliolini, bavette i bavettine.

Ze względu na dużą zawartość skrobi makaron tagliatelle jest bogartym źródłem węglowodanów w diecie. Stanowi on zarówno podstawę niektórych dań, jak też bywa dodatkiem do zup, co w Polsce jest bardziej powszechne. Może być podawany z sosami, serem żółtym, białym, także na słodko.

Zobacz film: "Tagliatelle z sosem carbonara z kurkami"
Tagliatelle carbonara
Tagliatelle carbonara

Makaron tagliatelle w pysznym przepisie na pastę carbonara.

zobacz galerię

2. Tagliatelle - carbonara

Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle,
  • 125 g cienko pokrojonego wędzonego boczku,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 40 ml wytrawnego białego wina,
  • 3 żółtka jaj,
  • 60 g startego parmezanu,
  • czarny, świeżo zmielony pieprz.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Przygotowanie tagliatelle carbonara:

W niewielkiej misce połącz żółtka jaj i 3 łyżki stołowe startego parmezanu, wymieszaj dobrze i odstaw na bok. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu, po chwili wrzuć boczek. Smaż na większym ogniu do momentu, aż zbrązowieje. Dodaj czosnek i smaż, aż obydwa składniki staną się chrupkie. Zmniejsz ogień, dodaj wino i trzymaj na ogniu, aż napój wyparuje. W międzyczasie ugotuj makaron al dente.

Zanim odcedzisz makaron, zachowaj małą filiżankę wywaru, który powstał przy gotowaniu. Ugotowany makaron dodaj do mieszanki na patelni i potrzymaj przez chwilę. Zdejmij z ognia i natychmiast dodaj jajka z parmezanem. Dodaj zachowaną przed chwilą filiżankę wywaru i wymieszaj wszystko. Dopraw pieprzem i posyp resztę sera na wierzch.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie737,5 kcal
Białko27,8 g
Tłuszcz35,9 g
Cholesterol293,6 mg
Węglowodany78,5 g
Błonnik2,8 g
Witamina C1,6 mg
Witamina A256,8 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze