Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr inż. Emilia Kołodziejska

Woda rodzynkowa - właściwości, sposób przygotowania

 Ewa Rycerz
09.12.2016 21:22
Do przygotowana wody rodzynkowej najlepiej wykorzystać ekologiczne rodzynki
Do przygotowana wody rodzynkowej najlepiej wykorzystać ekologiczne rodzynki (123RF)

Wystarczą cztery dni, by oczyścić wątrobę i poprawić jej kondycję. Wcale nie potrzeba do tego skomplikowanych mikstur ani egzotycznych produktów. Wystarczy tylko woda i rodzynki ekologiczne, które nie zawierają siarki. Właśnie z tych składników można przyrządzić doskonały napój na detoksykację organizmu – wodę rodzynkową.

1. Woda rodzynkowa – co to jest?

Woda rodzynkowa powstaje po przegotowaniu rodzynków. Jest napojem, który pomaga stymulować procesy biochemiczne, jakie zachodzą w wątrobie. Dzięki temu pomaga jej w oczyszczaniu krwi i wydalaniu zbędnych substancji z organizmu.

2. Właściwości wody rodzynkowej

Zdrowotne właściwości woda rodzynkowa zawdzięcza oczywiście rodzynkom, czyli suszonym winogronom. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, napój wspomaga przemianę materii i reguluje pracę jelit. Namoczone bakalie dostarczają też energii.

Lekarze szczególnie zalecają jedzenie rodzynków rano. Dlaczego? To idealny moment, by zredukować poziom cholesterolu czy uniknąć zaparć.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Ale to nie wszystko. Rodzynki będą odpowiednie dla osób chorych na tarczycę. Jako jedne z niewielu bakalii zawierają jod. Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowej pracy gruczołu tarczycy.

Dodatkowo jedzenie rodzynek pozwala zapobiegać próchnicy - chorobie zębów, na którą cierpi co trzecie dziecko w Polsce. Takie właściwości są efektem obecności trzech silnych substancji w suszonych winogronach. To kwas oleanolowy, aldehyd oleanolowy oraz 5-hydroksymetyl-2-furfural. Związki te zwalczają bakterie odpowiedzialne za choroby dziąseł oraz psucie się zębów i są obecne również w napoju z rodzynek.

Woda rodzynkowa to bogate źródło witamin i minerałów. Suszone winogrona zawierają także bioflawonoidy, czyli antyoksydanty chroniące przed wolnymi rodnikami powodującymi szereg chorób, w tym nowotwory, zaburzenia pracy serca i wątrobyy.

3. Jak przygotować wodę rodzynkową?

Woda po rodzynkach jest skuteczniejsza w działaniu niż same rodzynki, ponieważ zawiera znacznie mniej cukru od samych bakalii. Nie tylko wspomaga detoks wątroby, ale też pomaga walczyć ze zmęczeniem, stresem i spowolnioną przemianą materii.

Aby poczuć się lepiej, wystarczą tylko cztery dni kuracji.

Składniki:

  • 150 g rodzynek,
  • 2 szklanki wody.

Rodzynki dokładnie umyj. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, dodaj umyte rodzynki i gotuj całość przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyłącz gaz i odstaw miksturę do wystygnięcia (najlepiej zostawić płyn na ok. 12 godzin). Po tym czasie odcedź i delikatnie podgrzej.

Warto pamiętać, że wodę rodzynkową należy pić na czczo, zaraz po przebudzeniu - ciepłą lub gorącą, nigdy zimną. Śniadanie można zjeść po upływie pół godziny.

Ważne też, by do przygotowania wody rodzynkowej używać naturalnych rodzynek, najlepiej samodzielnie suszonych. Jeśli kupujesz je w sklepie – wybieraj te, które najmniej się błyszczą. Oznacza to, że nie przeszły przez proces intensywnej konserwacji. Kurację należy stosować cztery dni. Można ją powtórzyć po miesiącu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze