Trwa ładowanie...

Zapiekanka śniadaniowa

Avatar placeholder
15.03.2017 19:54
Zapiekanka śniadaniowa
Zapiekanka śniadaniowa

Podany pomysł na zapiekankę zawiera dwa bardzo ważne z punktu widzenia zdrowego odżywiania składniki – cebulę i jabłko. Właściwości odżywcze tej pierwszej są powszechnie znane.

Zapiekanka na śniadanie
Zapiekanka na śniadanie

Połączenie kiełbasy, cebuli i jabłek wydaje się bardzo klasyczne. Jednak smak zapiekanki jest naprawdę

zobacz galerię

Składniki:

  • 350 g kiełbasy,
  • 2 średnie jabłka,
  • 2 duże cebule,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • starty ser.
Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 270 stopni. Kiełbasę pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Smaż przez 5 minut, często mieszając, i odstaw. Na tę samą patelnię wrzuć obrane i pokrojone w części jabłko. Zmniejsz ogień i duś owoc do momentu, w którym będzie półmiękki. Wtedy dodaj kiełbasę i smaż oba składniki. Podlej troszkę wodą i wymieszaj wszystko, odrywając od dna cząstki, które się przykleiły. Dodaj posiekaną cebulę i cukier, po czym znów mieszaj, dopóki nie nabierze złotego koloru i konsystencji karmelu. Całość mieszanki wrzuć do naczynia żaroodpornego i posyp dużą ilością startego sera. Rozgrzej piekarnik do 270 stopni i wsadź śniadaniową zapiekankę na 30-40 minut. Na ostatnie 5 minut zdejmij pokrywę, aby ser mógł się przypiec na kruchą skorupkę.

Komentarz: Cebula jest bogata w witaminy A, B i C. Jest silnym źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, magnezu, chromu, żelaza i błonnika pokarmowego. Jak to wpływa na zdrowie? Ma ona działanie bakteriobójcze, usuwa nadmiar wody z organizmu, wzmacnia odporność, reguluje układ krążenia, a także używana jest w leczeniu reumatyzmu. Jabłko natomiast to jeden z najzdrowszych owoców. Dzięki swoim właściwościom, witaminom i minerałom jest niezbędnym składnikiem diet odchudzających oraz wzmacniających.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie  198,3 kcal  
Białka10,05 g
Węglowodany17,24 g
Tłuszcze9,78 g
Błonnik1,32 g

Pamiętaj o wartościach odżywczych dania!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze