Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Zupa z dyni - składniki odżywcze, właściwości, zastosowanie, przepis

Avatar placeholder
12.04.2021 09:00
Zupa z dyni - składniki odżywcze, właściwości, zastosowanie, przepis
Zupa z dyni - składniki odżywcze, właściwości, zastosowanie, przepis (Zdjęcie autorstwa: FlyerBine/ CC0 1.0)

Zupa z dyni to jedno z głównych jesiennych dań. Nic dziwnego. Dynia znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Z jednej strony jest bogata w witaminy i minerały, a z drugiej - jest wyjątkowo niskokaloryczna. Jakie cenne składniki kryje w sobie jesienna dyniówka i co zrobić, by była wyjątkowo smaczna?

spis treści

1. Składniki odżywcze zupy z dyni

Dynia, a co za tym idzie - zupa z dyni, ma wiele wartościowych składników. Zawiera potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. W dyni można znaleźć również śladowe ilości selenu, manganu, cynku i miedzi. Dynia ma również dużo karotenów, a im więcej, tym intensywniejszy kolor. Warto dodać, że zupa z dyni zawiera mało tłuszczu, białka i węglowodanów.

7 rzeczy, które sprawiają, że warzywa w twojej diecie są mniej zdrowe
7 rzeczy, które sprawiają, że warzywa w twojej diecie są mniej zdrowe [8 zdjęć]

Załadowałeś swój koszyk w warzywniaku po brzegi? To świetnie! Planujesz w przyszłym tygodniu serwować

zobacz galerię
Zobacz film: "Kto powinien jeść dynię i dlaczego?"

W zupie z dyni znajdziemy dużo błonnika, co wspiera trawienie i sprawia, że zupa z dyni jest tak sycąca. Wspomniane pestki dyni zawierają natomiast nienasycone kwasy tłuszczowe i związki z grupy fitosteroli.

Dynia zapewni nam również wiele witamin, w tym witaminę A, E i K, ale też witaminę C i witaminy z grupy B.

Zupa z dyni jest niesamowicie smaczną i zdrową propozycją na jesienny obiad
Zupa z dyni jest niesamowicie smaczną i zdrową propozycją na jesienny obiad (Shutterstock)

2. Lekkostrawna i niskokaloryczna zupa z dyni

Osoby na diecie mogą jeść zupę z dyni bez ograniczeń, ponieważ dynia ma jedynie 30 kcal w 100 g! Dynia jest też lekkostrawna.

3. Właściwości zupy z dyni

Zupa z dyni pomaga nam poradzić sobie z zaparciami i wpływa na obniżenie cholesterolu. Dynia pomaga powstrzymać rozwój cukrzycy. Natomiast pestki dyni zapobiegają rozrostowi prostaty oraz są wykorzystywane w leczeniu zapalenia błon śluzowych i skóry.

Dynia ponadto wspiera układ odpornościowy, odkwasza organizm i odtruwa jelita.

4. Co można zrobić z dyni?

Jakie są zastosowania dyni w kuchni? Dynię możemy usmażyć, upiec, ugotować i zamarynować. Bardzo ważne jest, że niezależnie jak ją przygotujemy, nie traci ona swoich wartości odżywczych.

Dynia może stać się składnikiem farszu do pierogów czy naleśników, ale też gulaszu i sosu. Warzywo to jest świetną bazą do ciast, ale też przygotujemy z niego smaczne i zdrowe frytki.

Dynię można wykorzystać do przygotowania obiadu, deseru, a nawet przetworów na zimę. Warto podkreślić również fakt, że możemy wykorzystać zarówno miąższ, jak i pestki.

ZOBACZ TAKŻE:

5. Przepis na zupę z dyni

Wszystkie zupy z dyni są bardzo zdrowe i pożywne, ponieważ opierają się na mieszaninie różnych warzyw. Warto spróbować zupy z dyni zawierającej cukinię, ponieważ jest ona bogata w potas, wapń] oraz witaminy B1, B2, PP, C i karoten. Natomiast brokuły, które również można wykorzystać do przygotowania zupy z dyni, są cennym źródłem witaminy A i C (mają jej więcej niż cytryna), żelaza, wapnia oraz potasu.

Składniki zypy z dyni:

  • dynia,
  • 3 marchewki,
  • pół niezbyt dużej cukini,
  • kilka różyczek brokułu,
  • 1 cebula,
  • przyprawy (sól, pieprz).

Dodatkowym składnikiem zupy dyniowej mogą być przyprawy - gałka muszkatołowa, imbir czy kurkuma. Podkreślą one smak dania i sprawią, że nabierze "temperamentu". Doskonałym dodatkiem do zupy z dyni będą też suszone lub smażone pomidory, które wprowadzą do smaku odrobinę kwasowości i dodatkowej słodyczy. Pyszne!

Sposób przygotowania zupy z dyni:

Warzywa (dynię, marchew i cukinię) myjemy i obieramy. Następnie kroimy je w drobną kostkę, po czym wrzucamy do garnka z wrzącą wodą. Dodajemy kilka różyczek, umytego brokułu. Całość gotujemy przez około 10 minut. W tym czasie przygotowujemy cebulę - kroimy ją w kostkę i lekko podsmażamy na oleju, aż do zeszklenia. Gdy warzywa na zupę z dyni będą już prawie miękkie, dodajemy do nich cebulę. Wszystko razem mieszamy.

Zupę z dyni można dodatkowo zaprawić niewielką ilością śmietany. Dla wyostrzenia smaku dodajemy przyprawy (sól i pieprz). Wielkość i ilość dyni celowo nie została podana. Im większa dynia, tym więcej zupy uzyskamy. Tak więc, wybierając dynię powinniśmy zastanowić się, jak dużo zupy z dyni chcemy uzyskać. Jeżeli chcemy uzyskać zupę krem z dyni możemy całość zmiksować w blenderze.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze