6 z 7Tanie mięso i tani ser
Mięso w dyskontach jest zwykle tanie i łatwo dostępne. Podzielone na porcje, zapakowane i gotowe do dalszej obróbki. Niestety, tanie mięso to zwykle słabej jakości mięso. Nafaszerowane wodą i substancjami chemicznymi, które zwiększają jego objętość.
Podobnie jest z serem. Jeśli kupujemy ser w markecie, szczególnie ten paczkowany, powinniśmy zwrócić uwagę na jego nazwę. ''Ser'' to nazwa zastrzeżona dla konkretnego wyrobu składającego się z mleka, podpuszczki, bakterii kwasu mlekowego i soli.
Wszystkie inne ''sery'' to podróbki. Nie mogą one też korzystać z tej nazwy, dlatego często na opakowaniach mamy napisane ''typu gouda'', ''wędzony'' czy ''podpuszczkowy''.
Nie zniechęcamy do zakupów w dyskontach. Zachęcamy tylko, żeby uważnie czytać składy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Śmiertelne połączenie. Popularny drink może wykończyć serce