3 z 8Przygotowanie mięsa wieprzowego
Mięso wieprzowe pochodzi od świń, które są nosicielami włosienia krętego – pasożyta wywołującego włośnicę. Wraz z zakażonym mięsem do organizmu człowieka trafia larwa, której otoczkę rozpuszcza kwas żołądkowy. Pasożyt tym samym przedostaje się do krwi.
Symptomami włośnicy są: bóle brzucha, biegunka, nudności, gorączka, osłabienie czy bóle mięśni. Niepożądane skutki występują bardzo rzadko. W większości przypadków osoby chore nie zdają sobie sprawy z obecności pasożyta w ich organizmie.
Pomimo, że mięso przed sprzedażą jest badane, zakażenia się zdarzają. Tak było np. w 2007 roku w Polsce, gdy na włośnicę zachorowało ok. 300 osób. Pasożyty tego rodzaju niszczone są tylko podczas gotowania lub smażenia. Właśnie dlatego ważna jest właściwa obróbka wieprzowiny. Mięso smaży się średnio od 6 do 20 minut.
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO i dowiesz się, co to znaczy warzywa ekologiczne?
Sprawdź koniecznie: Jakie są walory odżywcze mięsa?