Taumatyna - właściwości, zastosowanie i bezpieczeństwo
Bezpieczeństwo E957 Co ze szkodliwością taumatyny? Okazuje się, że ten słodzik pochodzenia naturalnego uznaje się za substancję bezpieczną.
Bezpieczeństwo E957 Co ze szkodliwością taumatyny? Okazuje się, że ten słodzik pochodzenia naturalnego uznaje się za substancję bezpieczną.
Emulgatory to związki chemiczne bądź ich mieszanina, które umożliwiają połączenie się wody i oleju oraz powstanie emulsji. Zapewniają też trwałość. Emulgatory mają duże zastosowanie zarówno w produkcji żywności, jak i w kosmetyków. Co warto o nich wiedzieć? Co...
Purchawka to pospolity gatunek grzybów, który występuje na całym świecie. Z wyglądu nieco przypomina pieczarkę, ale budzi większe zainteresowanie, zwłaszcza wśród dzieci. Pękając wydaje bowiem charakterystyczne dźwięki i wyrzuca obłok pyłu. Purchawka...
Opieńki to popularne grzyby jadalne, które mają znakomity i oryginalny smak. Wykorzystuje się je do gotowania zup i sosów. Można je również marynować, ale i smaży. Wówczas godnie zastępują kotleta schabowego. Co warto o nich wiedzieć? Co to są opieńki? Opieńki...
W większości sklepów dostępne są produkty homogenizowane, takie jak serki, mleko czy jogurty. Z procesem homogenizacji wiąże się wiele kontrowersji, według których wyroby tego typu zwiększają ryzyko miażdżycy i udaru mózgu. Czy homogenizacja jest niebezpieczna? Co...
Wynaleziona w 1960 roku guma ksantanowa jest popularnym dodatkiem do produktów żywnościowych. Wykazuje działanie zagęszczające, a także emulgujące. Oznacza się ją symbolem E415. W jakich produktach możemy znaleźć gumę ksantanową? Czy spożywanie produktów...
Preparaty ziołowe od wieków są używane do leczenia różnych schorzeń i wspomagania organizmu w okresach obniżonej odporności. Zioła stają się także częścią terapii odchudzających ze względu na swoje różnorodne oddziaływanie na organizm. Suplementy diety...
Barwniki w żywności to substancje bardzo popularne i obecne w niemal wszystkich produktach spożywczych. Choć przyjęło się sądzić, że są one szkodliwe dla zdrowia, nie jest to do końca prawda. Oczywiście istnieją takie substancje, które mogą sprzyjać rozwojowi...
Czerwień koszenilowa to jeden z najczęściej i najchętniej stosowanych barwników. Stosuje się go głównie w przemyśle spożywczym, ale także w kosmetykach i niektórych lekach. Czy jest bezpieczna i jak znaleźć czerwień koszenilową wśród składników podanych...
- bezpieczeństwo Trudno wyobrazić sobie prawidłowe funkcjonowanie organizmu bez błonnika pokarmowego.
Woda oligoceńska to woda pitna o wielu właściwościach. W Polsce jej źródła można znaleźć między innymi w okolicy Warszawy, około 200 metrów pod ziemią. Jest dostępna dla mieszkańców, niemniej jednak warto wiedzieć, jak z niej korzystać i jakie ma właściwości. Czym...
Bezpieczeństwa Żywności inozynian disodowy jako substancja obecna naturalnie w ludzkim organizmie i budująca jego DNA jest całkowicie bezpieczna i nie
Pirosiarczyn sodu znany jest w przemyśle spożywczym jako E223, niemniej jednak stosowany jest chętnie także w innych jego gałęziach. Ma szerokie spektrum zastosowania i wiele właściwości. Może wywoływać reakcje alergiczne, dlatego należy uważać z jego...
E141, czyli kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin, to jeden z powszechnie stosowanych barwników. W ostanich latach budzą one zainteresowanie nie tylko naukowców, ale także specjalistów w dziedzinie medycyny alternatywnej. Dlaczego tak jest i jaką...
Większość produktów żywnościowych zawiera w swoim składzie konserwanty lub barwniki spożywcze. W tym artykule bliżej przyjrzymy się annato, barwnikowi, który jest oznaczany symbolem E160b. W jakich produktach spożywczych możemy znaleźć annato? Czy substancja...