3 z 6Żeń-szeń
To niewielkie warzywo zawiera ok. 200 cennych dla nas substancji. Najcenniejszą odmianą żeń-szenia są rośliny posiadające biały korzeń. Zawiera on bowiem najwięcej substancji czynnych, którymi są tzw. ginsenozydy. Korzeń rośliny obniża poziom cukru we krwi. Ma również szeroki wpływ na ośrodkowy układ nerwowy m.in. poprawia zdolności koncentracji i zapamiętywania.
Poza tym, ginsenozydy pobudzają do pracy układ odpornościowy, aby skuteczniej zwalczał wszelkie infekcje. To nie wszystko. Korzeń żeń-szenia chorni również nasze włosy, oczy, skórę. A to wszystko dzięki witaminom A, B1 i B2, C, a także minerałom, takim jak: wapń, miedź, fosfor, cynk, potas, żelazo, magnez, siarka.
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO i dowiesz się, jakie są domowe sposoby na uprawę warzyw.
Sprawdź koniecznie: Chcesz poprawić swoją odporność sięgnij po korzeń żeń-szenia