Trwa ładowanie...

Burgery z komosą i botwiną. Przepis z książki "Jedz zielone"

Wegańska wersja jednej z najpopularniejszych potraw - burgerów.

Zobacz film: "Kanapki z fast foodów. Dlaczego powinniśmy ich unikać?"

Czas przygotowania - 60 min. Ilość porcji - 4

Składniki:

  • 180 g komosy ryżowej
  • 250 g (1 pęczek) botwinki
  • 150 g dowolnej włoszczyzny startej na tarce jarzynowej (np marchewka i seler)
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Komosę przesypać na sito i wypłukać pod bierzącą wodą. W rondelku zagotować 1 litr osolonej wody, wrzucić kaszę i gotować 8-10 min. Ugotowaną kaszę wylać na sito, a następnie przełożyć do miski. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić włoszczyznę i smażyć ok. 10 min. Botwinkę umyć i posiekać, a następnie gotować w osolonej wodzie ok. 2 min. 2/3 komosy zmielić blenderem.

7 powodów, dla których warto spożywać komosę ryżową
7 powodów, dla których warto spożywać komosę ryżową [8 zdjęć]

zobacz galerię

Kaszę wymieszać, dodać botwinkę, włoszczyznę, czosnek przeciśnięty przez praskę, koperek, sezam, przyprawy. Zagnieść ciasto. Uformować zgrabne kotleciki. Można ułożyć je na blaszce z pergaminem i piec w 180 stopniach ok. 30 min. Serwować z frytkami z batatów i sałatą z ulubionym dressingiem.

Przepis pochodzi z książki "Jedz zielone" autorstwa Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz, którą można kupić tutaj

Hanna Stolińska-Fiedorowicz "Jedz zielone"
Hanna Stolińska-Fiedorowicz "Jedz zielone" (Wydawnictwo M)

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.