Burgery z komosą i botwiną. Przepis z książki "Jedz zielone"
Wegańska wersja jednej z najpopularniejszych potraw - burgerów.
Czas przygotowania - 60 min. Ilość porcji - 4
Składniki:
- 180 g komosy ryżowej
- 250 g (1 pęczek) botwinki
- 150 g dowolnej włoszczyzny startej na tarce jarzynowej (np marchewka i seler)
- 2 łyżki sezamu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Komosę przesypać na sito i wypłukać pod bierzącą wodą. W rondelku zagotować 1 litr osolonej wody, wrzucić kaszę i gotować 8-10 min. Ugotowaną kaszę wylać na sito, a następnie przełożyć do miski. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić włoszczyznę i smażyć ok. 10 min. Botwinkę umyć i posiekać, a następnie gotować w osolonej wodzie ok. 2 min. 2/3 komosy zmielić blenderem.
Kaszę wymieszać, dodać botwinkę, włoszczyznę, czosnek przeciśnięty przez praskę, koperek, sezam, przyprawy. Zagnieść ciasto. Uformować zgrabne kotleciki. Można ułożyć je na blaszce z pergaminem i piec w 180 stopniach ok. 30 min. Serwować z frytkami z batatów i sałatą z ulubionym dressingiem.
Przepis pochodzi z książki "Jedz zielone" autorstwa Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz, którą można kupić tutaj
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.