Chinina - niebezpieczny składnik toniku
Co to jest chinina? Chinina jest substancją pochodzenia naturalnego. Pozyskuje się ją z kory wiecznie zielonego drzewa - chinowca. (...) Chinina w toniku Mimo właściwości zdrowotnych, chinina...
Co to jest chinina? Chinina jest substancją pochodzenia naturalnego. Pozyskuje się ją z kory wiecznie zielonego drzewa - chinowca. (...) Chinina w toniku Mimo właściwości zdrowotnych, chinina...
Zawartość kofeiny Zawartość kofeiny w napojach energetycznych bywa nawet trzykrotnie wyższa niż w coli czy kawie.
Dietetyczne napoje jak się okazuje ani nie są zdrowe, ani bezpieczne. Trwają badania w celu wykazania, że ich główny składnik słodzący - aspartam jest szkodliwy i może prowadzić do wielu przewlekłych problemów zdrowotnych, w tym do powstawania nowotworów....
Do substancji izolowanych z roślin natomiast zalicza się taminę, antropinę, morfinę, kofeinę, rezerpinę, kodeinę, ergotaminę, digoksynę, chininę oraz kopolaminę
Wpływ napojów gazowanych na zęby i kości Zawarty w napojach gazowanych cukier oraz sztuczne barwniki szkodzą zębom. (...) Grozi ona w dorosłym życiu dzieciom, które od wczesnych lat gustują w napojach z gazem i w efekcie...
Szkodliwe sztuczne aromaty spotykane są w: lodach, cukierkach, wyrobach piekarniczych, wyrobach cukierniczych, napojach gazowanych, napojach niegazowanych
Specyficzny smak chininy uzyskasz wtedy, gdy do koktajlu dodasz odrobinę soku z limonki. Taki drink zawiera około 75 kalorii.
W napojach gazowanych znajdziemy również sztuczne barwniki. Zwróćcie uwagę na te neonowe kolorki, oraz sztuczne aromaty. (...) napojach gazowanych i morzem cukru tworzy mieszankę prawdziwie wybuchową.
Zdarza się nawet w napojach i posiłkach, które uchodzą za zdrowe. Cukier ma negatywny wpływ na zdrowie, a także może powodować tycie. (...) Aspartam, oznaczany kodem E951, znajdziemy w napojach, słodyczach, serach, wędlinach....
Spożywanie tak dużej ilości cukru zawartego w napojach nie pozostaje bez wpływu na ich zdrowie. (...) W napojach gazowanych znajduje się też kwas fosforowy, który powoduje wypłukiwanie wapnia z organizmu.
Słodzik ten znajdziemy również w napojach gazowanych, alkoholach, napojach owocowych, jogurtach, serkach homogenizowanych, marmoladach, dżemach, sosach
Biały cukier znajduje się w większości słodkich produktów, a także kolorowych napojach.
Jabłko i mięta to doskonałe połączenie, wykorzystywane w wielu drinkach i napojach.
Popularna jest także tauryna, która często występuje w napojach energetyzujących. (...) Tauryna zwarta w napojach jest syntezowana chemicznie. Uważa się, że tauryna wspomaga rozwój neurologiczny.
Związki te znajdziemy m.in. w: przetworach mięsnych i rybnych, przetworach mleczarskich, dżemach, napojach bezalkoholowych, lodach, ciastach i pieczywie