Czosnek to bardzo dobrze wszystkim znana roślina, której przypisuje się szereg właściwości zdrowotnych. Już nasze babcie chętnie sięgały po czosnek w okresach obniżonej odporności, a także w przypadku wystąpienia pierwszych objawów przeziębienie i grypy. Czosnek ma jednak dużo więcej właściwości, dla których warto sięgać po niego regularnie.
Czosnek zawiera w sobie bardzo dużo witamin i składników mineralnych. W jednym ząbku znajduje się mnóstwo flawonoidów, aminokwasów, a także witamin. Przede wszystkim zawiera bardzo dużo witaminy C, dlatego właśnie poleca się go jako naturalny lek na przeziębienie i grypę.
Czosnek zawiera też duże ilości tiaminy (witaminy B1) i ryboflawiny (B2). Uważane są one za jedne z najważniejszych witamin z grupy B. Tiamina wspiera cały układ nerwowy, pomaga w procesach regeneracji białek, a także jest obecna w komórkach wątroby i serca.
Ryboflawina natomiast wpływa na prawidłowe widzenie, wspiera układ odpornościowy, bierze także udział w transporcie tlenu. Jej niedobór może być groźny dla organizmu.
Czosnek wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, dlatego może okazać się skuteczne także w przypadku wszelkich infekcji i stanów zapalnych skóry. Pomaga także w przypadku infekcji układu oddechowego. Można go jeść na surowo, ale jego ostry smak nie każdemu przypada do gustu. Czosnek można łączyć z ciepłym mlekiem i wypić duszkiem lub przegryzać pojedyncze plasterki czosnku.
Czosnek ma także działanie przeciwzakrzepowe, a więc jego działanie jest podobne do aspiryny. W związku z tym może zapobiegać zawałom serca i udarom. Regularne jedzenie czosnku może także zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy w przyszłości i usprawnia przepływ krwi przez naczynia krwionośne. W związku z tym zapobiega także żylakom i pajączkom.
Dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym czosnek stosowany jest także jako naturalny antybiotyk. Dodatkowo pomaga zwalczyć zakażenie gronkowcem, paciorkowcem, a także pasożyty takie jak owsiki, glisty, a nawet tasiemce.
Czosnek jest bogatym źródłem antyoksydantów, dlatego radzi sobie ze zwalczaniem wolnych rodników, zapobiegając tym samym wystąpieniu zmian nowotworowych. Jedyną jego wadą jest intensywny zapach, który utrzymuje się w ustach bardzo długo.