Czosnek – jako naturalny antybiotyk
Gdy mówimy „czosnek”, mamy na myśli czosnek pospolity, zwyczajny, mimo że w Polsce rośnie 16 gatunków tej rośliny. A więc czosnek winnicowy – na polach i przydrożach, czosnek niedźwiedzi – w lasach liściastych, wężowy i siatkowaty – na halach górskich, czosnek olbrzymi o fioletowych kwiatostanach, karatowski o czerwono obrzeżonych liściach; czosnek Ostrowskiego o kwiatach karminoworóżowych – żeby wymienić najważniejsze gatunki.
Zobacz film: "Ekologiczne warzywa i owoce"
Przeczytaj koniecznie
- Poważne zagrożenie dla dziecka, które czyha zimą w każdym domu
- Większość rodziców w okresie jesienno-zimowym popełnia ten błąd. Skutki mogą być fatalne
- Te choroby biorą się z powietrza. Zobacz, jak sobie z nimi radzić
- Gwiazda na placu budowy! Tego jeszcze nie było
- Zęby mówią więcej niż myślisz. Sprawdź, co możesz od nich „usłyszeć”
1. Naturalny antybiotyk
Wszystkie one posiadają pewne wartości lecznicze – np. czosnek siatkowaty już w starożytnym Rzymie był uważany za środek oczyszczający żołądek i krew oraz dodający siły i męstwa, toteż stanowił stały element diety legionistów, zaś medycyna ludowa do dziś poleca go przy stwardnieniu tętnic i szkorbucieoraz jako środek wzmacniający i moczopędny.
Czosnek pospolity (Bulbus allii) ma jednak tak wiele dobroczynnych właściwości, że wygrywa wszystkie konkurencje z innymi roślinami. Jest wysoko ceniony na całym świecie.
Ze wszystkich roślin to on ma najwięcej fitoncydów, substancji lotnych o właściwościach zwalczających bakterie, toteż działa jak antybiotyk. Dlatego stosuje się go w leczeniu przeziębień, chorych zatok, przewlekłych nieżytów oskrzeli, zaburzeń żołądkowych i infekcji grzybiczych.
Obniża ciśnienie tętnicze krwi, bo olejek czosnkowy rozszerza w znaczący sposób obwodowe naczynia krwionośne, jest pomocny przy rozpuszczaniu zakrzepów i obniżaniu poziomu cholesterolu.
Do codziennej diety chorych na nadciśnienie i stwardnienie tętnic włącza się 2–3 ząbki czosnku, aby zapobiec bezsenności i bólom głowy. Przypisuje mu się też właściwości przeciwnowotworowe i odmładzające, gdyż zapobiega lub opóźnia rozwój wielu chorób zwyrodnieniowych.
Zawiera śluzy, cukry i związek alliinę, który rozpada się na cukier i olejek czosnkowy o niezmiernie ostrym zapachu i bardzo silnych właściwościach antyseptycznych i bakteriostatycznych; w starożytności Dioskorydes zalecał go przy astmie, żółtaczce, biegunkach, hemoroidach, wysypkach skórnych i przeciw robakom, a nowoczesne badania właściwości te w pełni potwierdziły.
Wiemy, że czosnek odkaża przewód pokarmowy i działa przeciwkurczowo na jelita, można go więc stosować przy kolkach, wzdęciach, uporczywych biegunkach i stanach spastycznych.
Poza alliiną i enzymami, które podczas roztarcia tworzą bakteriobójczą alliicynę, czosnek zawiera białka, cukry, witaminy: A, B1, B2, C oraz drażniącą kubki smakowe siarkę. Poza tym wapń, fosfor, magnez, żelazo, selen, jod, chrom i cynk. Z powodzeniem używany jest przy zatruciu nikotyną u nadmiernie palących.
Inaczej mówiąc, jest to cud natury, którego substancje czynne zawarte w ostrym olejku czosnkowym działają jak antybiotyk i aktywizują komórki. Jest silnym środkiem przeciwmiażdżycowym i obniżającym ciśnienie tętnicze oraz dezynfekującym jelita i pomocnym przy zwalczaniu epidemii grypy.
Łagodzi również podrażnienia wywołane ukłuciami przez owady, ale w razie zbyt długiego stosowania może spowodować egzemę. Spożywanie 2–3 ząbków czosnku dziennie zmniejsza ryzyko zawałów. Należy pamiętać jednak, że większe ilości czosnku mogą powodować wzdęcia i reakcje alergiczne.
Na przeziębienie zaleca się przez trzy dni jeść na kolację kanapkę posmarowaną masłem czosnkowym (5 zmiażdżonych ząbków czosnku zmieszanych z masłem) i topionym serkiem, popijając szklanką gorącego mleka z łyżką miodu, łyżeczką cynamonu, łyżeczką imbiru i odrobiną startej gałki muszkatołowej. Gotowe preparaty z czosnku można też kupić w aptece.
Polecamy w serwisie www.poradnia.pl: Sposób na woń czosnku
Komentarze