Dieta dobrych kalorii - składniki odżywcze, zasady przygotowania posiłków
Dobra dieta to wielu osób dieta zawierająca mniejszą ilość kalorii. Jednak nie jest tak do końca ponieważ nie tylko kaloryczność pokarmów jest istotna. Ważny jest także dobór źródeł z których kalorie są dostarczane organizmowi. Dlatego też od jakiegoś czasu funkcjonuje w dietetyce termin dobrych kalorii.
Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"
1. Dieta dobrych kalorii - składniki odżywcze
Dieta dobrych kalorii opiera się o prawidłowy dobór składników odżywczych. Jak się okazuje produkty o tej samej licznie kalorii mogą mieć różne zdolności do odkładania się w postaci tłuszczów dlatego też nie zawsze stosowanie diet niskokalorycznych przynosi efekty w postaci utraty wagi.
W diecie dobrych kalorii wskazane jest przyjmowanie pokarmów takich jak:
- nabiał - sery, chude mleko, jogurty naturalne,
- mięso - przede wszystkim chude np. jagnięcina, cielęcina, mięso indycze, mięso z kurcząt,
- ryby - przede wszystkim słodkowodne takie jak: dorsz, flądra, halibut, tuńczyk, łosoś, sola,
- pieczywo -tylko pełnoziarniste,
- otręby pszenne,
- makarony pełnoziarniste,
- owoce - jabłka, gruszki, wiśnie czy czereśnie, brzoskwinie, morele, porzeczki, agrest,
- warzywa - szpinak, brokuły, seler, por, groszek, pomidory, kalafior.
2. Dieta dobrych kalorii - zasady przygotowania posiłków
Do podstawowych zasad diety dobrych kalorii należy przede wszystkim eliminacja tłuszczów zwierzęcych. Ponadto poszczególne składniki odżywcze powinny być spożywane oddzielnie dlatego nie jest wskazane łączenie mięsa z warzywami czy owocami. Należy też pamiętać o odpowiedniej suplementacji witaminami np. : A, C, E oraz minerałami takimi jak magnez, potas czy chrom.
Komentarze