Dieta Eskimosów a choroby serca (WIDEO)
Dieta Eskimosów sposobem na choroby serca
Dieta Eskimosów charakteryzuje się przede wszystkim bardzo dużą zawartością ryb. Wraz z rybami, w diecie pojawia się także bardzo duża ilość kwasów Omega-3. To właśnie one są uznawane za przyczynę tego, że wśród Eskimosów praktycznie nie odnotowuje się przypadków chorób serca czy zaburzeń krążenia. Układ krążenia i serce są zdrowe dzięki diecie bogatej w ryby, a więc i kwasy wielonienasycone Omega-3.
Badania nad związkiem kwasów Omega-3 i chorób serca rozpoczęto właśnie wtedy, kiedy odkryto, że wśród rdzennych mieszkańców obszarów arktycznych i subarktycznych nie dochodzi do zawałów serca czy chorób krążenia. Nie odnotowuje się także miażdżycy, która może prowadzić do zawału serca. Układ sercowo-naczyniowy jest u nich wyjątkowo zdrowy, szczególnie w porównaniu z ludźmi zamieszkującymi inne tereny i stosującymi inną dietę. Nie ma także przypadków chorób związanych z metabolizmem lipidów i cholesterolu.
Jak wygląda dieta eskimoska? Jest ona dość uboga jeśli chodzi o różnorodność składników odżywczych i tłusta. Głównym pożywieniem są ryby i mięso fok. Eskimosi, którzy wyjechali ze swoich rdzennych ziem i zaczęli stosować bardziej "kontynentalną" dietę, tracili swoją dotychczasową odporność na choroby układu sercowo-naczyniowego. Na tej podstawie po raz pierwszy wysnuto wniosek, że za ową odpornością na zmiany miażdżycowe może stać dieta. Obecnie wiadomo już, że jeśli chodzi o zdrowie serca i układu krążenia, to najlepszą dietą jest dieta bogata w kwasy tłuszczowe Omega-3, znajdujące się na przykład w rybach.
O badaniach dotyczących diety eskimoskiej i jej wpływu na układ krążenia i choroby serca opowiada lekarz rodzinny dr Leszek Walentynowicz.