6 z 8Sobota
Śniadanie: jajecznica z 2 jaj ze szczypiorkiem, pół małej grahamki.
Drugie śniadanie: 180 g jogurtu naturalnego, mała brzoskwinia.
Obiad: filet z dorsza, miruny lub morszczuka.
Składniki:- garść startego żółtego sera; - szklanka kwaśnej śmietany (u mnie 18%); - 2 ząbki czosnku; - garść posiekanej natki pietruszki; - garść posiekanego koperku; - sok z cytryny; - do smażenia: dwie łyżki oliwy + 2 łyżki masła; - sól, pieprz (najlepiej biały).
Przygotowanie: Wymieszać ze sobą składniki sosu: śmietanę, starty ser, posiekaną natkę, koperek i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Rybę skropić dużą ilością soku z cytryny i odstawić na kilkanaście minut. Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem masła. Smażyć na średnim ogniu rybę, z obu stron po 2-3 minuty (nie powinna być do końca usmażona). Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Podsmażoną rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem i zapiekać ok. 5 minut, do momentu utworzenia się delikatnej skorupki. Podać z 2 małymi ziemniakami i 80 g surówki z kiszonej kapusty.
Podwieczorek: 4 surowe marchewki.
Kolacja: grahamka, plaster sera białego, pomidor, sałata.