Podjadanie w nocy
Nocne podjadanie Naukowcy przekonują, że podjadając w nocy, tyje się dwa razy szybciej.
Nocne podjadanie Naukowcy przekonują, że podjadając w nocy, tyje się dwa razy szybciej.
Mogą przyczyniać się do rozwoju poważnych chorób Anna Kuczkin Uwielbiam święta Wielkiej Nocy. (...) I jem regularnie co 3 godziny, co często jest trudne i łączy się z tłumaczeniem rodzinie, dlaczego tak...
Dlaczego? Wybieranie produktów o dużej zawartości białka może pomóc w procesie budowy mięśni. (...) Dlaczego nocne podjadanie może prowadzić do problemów z zębami?
Dlaczego nie potrafimy oprzeć się pokusie jedzenia, mimo że nie odczuwamy głodu? (...) Autorka wyjaśnia, jakie czynniki warunkują odżywianie, z czego wynikają preferencje żywieniowe i dlaczego czasem trudno nam utrzymać...
Usilnie próbujesz zrzucić wagę, lecz nie widzisz rezultatów? Nie pomaga stosowanie diety ani codzienne odwiedzanie siłowni? Masz czasem wrażenie, że twoje ciało przeszkadza ci w walce z nadwagą? Okazuje się, że możesz mieć rację! Naukowcy z Uniwersytetu...
Smak nie dotyczy jedynie sposobu, w jaki jedzenie oddziałuje na nasz język. Odczuwanie wrażeń smakowych wiąże się ze skoordynowaną pracą różnych zmysłów. Działa na psychikę, przywołując wspomnienia dzieciństwa. Łączy się z węchem, pogłębiając wrażenia...
Czy zdarza ci się po obfitym obiedzie sięgnąć po kaloryczny deser? Czy w czasie sprawdzania poczty podjadasz chipsy, a na koniec jesteś zdziwiona, że zjadłaś całą paczkę? Jeśli tak, zapewne spożywasz większą ilość kalorii dziennie niż potrzebuje twój...
Węglowodany - dlaczego są potrzebne organizmowi? Węglowodany to inaczej cukry. (...) Dlaczego tak łatwo uzależniamy się od cukrów?
Dlaczego się upijamy? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w materiale.
Bioflawonoidy to naturalnie występujące substancje, które nadają zabarwienie roślinom, a przede wszystkim ich owocom. Grupa ta jest niezwykle liczna - dotychczas odkryto ponad 4000 związków chemicznych, które do niej należą. Rodzaje bioflawonoidów Wyróżnia...
Pieczarka - grzyb wszechstronny Pieczarka to jeden z najbardziej popularnych grzybów. Jest łatwo dostępny, pyszny i przede wszystkim zdrowy. Potwierdzają to naukowcy, którzy stwierdzili niedawno, że obecność pieczarek w jadłospisie przynosi wiele korzyści....
Problem otyłości Otyłość jest bardzo istotnym problemem medycznym, społecznym, a także ekonomicznym. Jej obecność predysponuje do wystąpienia wielu chorób zwłaszcza układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy oraz niektórych chorób nowotworowych (np. rak trzonu...
Mięso coraz mniej popularne W ostatnich latach rola mięsa w diecie zmalała. Popularne stały się diety wegetariańskie, które wykluczają spożywanie mięsa i jego przetworów. Tymczasem jest to cenne źródło witaminy B12, żelaza i cynku, poza tym zawiera spore...
Właściwości cynamonu O tym, że cynamon rewelacyjnie działa na nasze zdrowie, wiedzieli już starożytni Grecy. Współcześnie jest hitem wśród przypraw, zwłaszcza zimą, ponieważ doskonale rozgrzewa i wzmacnia odporność. Dodawany do kawy, grzanego wina, deserów...
Miłośnicy zup Pomidorowa, ogórkowa, jarzynowa - Polacy kochają zupy. Z danych Polskiej Akademii Nauk wynika, że statystycznie każdy z nas w ciągu roku zjada nawet 100 litrów zup, a prawie połowa rodaków zaczyna od nich obiad. To dobre wieści, ponieważ...