Podjadanie w nocy
Nocne podjadanie Naukowcy przekonują, że podjadając w nocy, tyje się dwa razy szybciej.
Nocne podjadanie Naukowcy przekonują, że podjadając w nocy, tyje się dwa razy szybciej.
Dlaczego? Wybieranie produktów o dużej zawartości białka może pomóc w procesie budowy mięśni. (...) Dlaczego nocne podjadanie może prowadzić do problemów z zębami?
Usilnie próbujesz zrzucić wagę, lecz nie widzisz rezultatów? Nie pomaga stosowanie diety ani codzienne odwiedzanie siłowni? Masz czasem wrażenie, że twoje ciało przeszkadza ci w walce z nadwagą? Okazuje się, że możesz mieć rację! Naukowcy z Uniwersytetu...
Smak nie dotyczy jedynie sposobu, w jaki jedzenie oddziałuje na nasz język. Odczuwanie wrażeń smakowych wiąże się ze skoordynowaną pracą różnych zmysłów. Działa na psychikę, przywołując wspomnienia dzieciństwa. Łączy się z węchem, pogłębiając wrażenia...
Węglowodany - dlaczego są potrzebne organizmowi? Węglowodany to inaczej cukry. (...) Dlaczego tak łatwo uzależniamy się od cukrów?
Czy zdarza ci się po obfitym obiedzie sięgnąć po kaloryczny deser? Czy w czasie sprawdzania poczty podjadasz chipsy, a na koniec jesteś zdziwiona, że zjadłaś całą paczkę? Jeśli tak, zapewne spożywasz większą ilość kalorii dziennie niż potrzebuje twój...
Dlaczego się upijamy? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w materiale.
Bioflawonoidy to naturalnie występujące substancje, które nadają zabarwienie roślinom, a przede wszystkim ich owocom. Grupa ta jest niezwykle liczna - dotychczas odkryto ponad 4000 związków chemicznych, które do niej należą. Rodzaje bioflawonoidów Wyróżnia...
Dlaczego nie powinno się jeść po 18? Badania prowadzone pod kierunkiem prof. (...) Cykl ten sprawia, że w nocy trawienie nie jest wydajne.
Problem otyłości Otyłość jest bardzo istotnym problemem medycznym, społecznym, a także ekonomicznym. Jej obecność predysponuje do wystąpienia wielu chorób zwłaszcza układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy oraz niektórych chorób nowotworowych (np. rak trzonu...
Mięso coraz mniej popularne W ostatnich latach rola mięsa w diecie zmalała. Popularne stały się diety wegetariańskie, które wykluczają spożywanie mięsa i jego przetworów. Tymczasem jest to cenne źródło witaminy B12, żelaza i cynku, poza tym zawiera spore...
Właściwości cynamonu O tym, że cynamon rewelacyjnie działa na nasze zdrowie, wiedzieli już starożytni Grecy. Współcześnie jest hitem wśród przypraw, zwłaszcza zimą, ponieważ doskonale rozgrzewa i wzmacnia odporność. Dodawany do kawy, grzanego wina, deserów...
Miłośnicy zup Pomidorowa, ogórkowa, jarzynowa - Polacy kochają zupy. Z danych Polskiej Akademii Nauk wynika, że statystycznie każdy z nas w ciągu roku zjada nawet 100 litrów zup, a prawie połowa rodaków zaczyna od nich obiad. To dobre wieści, ponieważ...
Dlaczego uczucie głodu niektórym dokucza częściej?
Dlaczego tak mało? Nie wiemy, na szczęście konsumpcja rośnie. Najwięcej pochłaniają Amerykanie. Ponad osiemnaście litrów rocznie.