Faszerowane cukinie
Proponowany przepis na faszerowane cukinie jest tylko inspiracją. Tak naprawdę farsz można stworzyć ze wszystkiego, na co ma się ochotę.
Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"
Składniki:
- 3/4 szklanki brązowego ryżu,
- 1/2 szklanki wody,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 2 średnie cukinie,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
- 1/2 łyżeczki chili,
- 8 listków świeżej mięty, drobno posiekanej,
- 8 listków świeżej bazylii, drobno posiekanej,
- 1/4 szklanki rozdrobnionego sera feta,
- 1/3 szklanki drobno posiekanych zielonych oliwek,
- 2 szklanki sosu pomidorowego,
- listki bazylii do dekoracji.
Przygotowanie:
Do większego garnka wsyp ryż, posól i wlej wodę. Gotuj, aż ryż będzie miękki i wchłonie całą wodę. Cukinie umyj i przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą noża i łyżki wyjmij większość miąższu cukinii i odłóż do miseczki. Posól i zostaw na parę minut, aby wydzielił się sok. Odsącz go za pomocą ręcznika papierowego. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, a następnie wrzuć czosnek, cukinię i chili i smaż na średnim ogniu. Miąższ powinien być miękki po 5 minutach. Zdejmij z ognia i dodaj ryż, miętę, bazylię, fetę i oliwki. Mieszankę rozłóż równomiernie w wydrążonych cukiniach. Polej wszystko doprawionym sosem pomidorowym. Rozgrzej piekarnik i wsadź faszerowane warzywa na 20 minut. Po wyjęciu skrop oliwą i udekoruj miętą.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 197,26 kcal |
Białka | 7,34 g |
Węglowodany | 32,87 g |
Tłuszcze | 7,4 g |
Błonnik | 5,12 g |
Komentarz:
Podany farsz zawiera między innymi ryż, oliwki i fetę, gdyż są one bogate w białko i cenne wartości odżywcze. Idealna, pożywna przystawka.
Komentarze