Jajeczne płatki śniadaniowe o obniżonej zawartości glukozy
(...)
(...)
(...)
(...)
Podczas kontroli wykryto, że zawartość ołowiu w herbatce ziołowej przekracza najwyższe dopuszczalne normy. Produkt został wycofany ze sklepów. (...) Wykazano, że produkt mógł być szkodliwy ze względu na przekroczenie dopuszczalnych norm (...)
(...)
(...) raport opublikowany przez FoodRentgen i Fundację Konsumentów, z którego wynika, że produkt "Kuchnia Lidla Kasza gryczana 400 g" przekroczył dozwoloną normę (...) Cztery na 10 kasz znacznie przekroczyła normy dopuszczalne (...)
(...) Normy do spożycia annato (E160b) Dopuszczalne dzienne spożycie dla biksyny wynosi 12 mg/kg masy ciała. (...)
(...) Normę fosforu nieorganicznego można podzielić ze względu na wiek pacjenta i przedstawia się następująco: noworodki w wieku 1-5 dni: 4,8-8,2 mg/dl; dzieci (...)
(...) Prawidłowa waga do wzrostu - norma Kalkulator BMI, dzięki któremu dowiemy się, czy mamy prawidłową wagę do wzrostu, ma dwa rodzaje klasyfikacji. (...)
(...) Dlaczego warto unikać skoków glukozy? Skoki glukozy powodują, że co kilka godzin czujemy się wyczerpani i głodni. (...) Co gorsza, utrzymujące się skoki poziomu glukozy mogą z czasem prowadzić do cukrzycy (...)
(...) Uniwersytecie Wschodniej Finlandii wskazuje, że jedzenie tłustych ryb bogatych w kwasy omega-3 zmniejsza wskaźnik lipofilowy u osób z zaburzeniami metabolizmu glukozy (...) Naukowcy wykorzystali dane z dwóch badań na grupach - w pierwszym (...)
(...) Niestety dane dowodzą, że Polacy przekraczają tę normę aż dwukrotnie. (...) Podobnego zdania jest dietetyk Kinga Głaszewska, która podkreśla, że w Polsce spożycie soli przekracza dwukrotnie zalecane normy. (...)
(...) Jeżeli stężenie magnezu w surowicy krwi spada poniżej 0,6 mmol/l, mówi się, o tzw. hipomagnezemii. (...) Badania laboratoryjne - Zakres norm i interpretacja, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2011, ISBN 978-83-200-4301-3, (...)
(...) Tego rodzaju węglowodany mogą podnosić poziom glukozy we krwi i sprzyjać tyciu. Jednak skrobia oporna działa odwrotnie. (...) Spożycie posiłku ją zawierającego pomaga ustabilizować poziom glukozy we krwi przy jednoczesnym (...)
(...) Obniża poziom glukozy we krwi W niektórych rejonach świata jej liście wykorzystuje się, by wspomóc leczenie cukrzycy. (...) Ekstrakty i napary z liści rośliny wpływają na poziom glukozy we krwi - obniżają go. Podobne (...)
Pozornie niegroźny składnik, który dodajemy do każdego dania, może zwiększać ryzyko zawału serca oraz udaru - ostrzegają naukowcy. Niestety, wielu Polaków nie wyobraża sobie posiłku bez tego dodatku. Sól zwiększa ryzyko problemów z sercem i udaru (...)
(...) Wyciąg z dziurawca może również obniżyć stężenie w surowicy krwi teofiliny, leku stosowanego m.in. w leczeniu astmy czy przewlekłej obturacyjnej choroby (...) Z kolei żeń-szeń może nasilać krwawienia i przyczynić się do hipoglikemii (...)
(...) U 125 badanych z nieleczoną dyslipidemią znacznie zmniejszył się poziom cholesterolu LDL w surowicy krwi. (...) Dodanie jej do soku, zwłaszcza gdy przekraczane są normy jej bezpiecznego spożycia, nie przyniesie oczekiwanych (...)
(...) U 68 procent z badanych, poziom witaminy D w surowicy krwi wynosił poniżej 50 nmol/l, co jest na ogół uważane za próg niedoboru witaminy D. (...) Według raportów przewlekły ból głowy u mężczyzn wiązał się z niższym poziomem witaminy (...)
(...) Oznacza się poziom witaminy B12 w surowicy krwi. Badanie wykonuje się metodami immunochemicznymi. (...) Norma to 148-740 pmol/l (200-1000 ng/l) witaminy w osoczu, niedobór witaminy B12 natomiast rozpoznawany jest przy (...)