Gotowane banany
1. Składniki odżywcze gotowanych bananów
Gotowane banany w 100 gramach posiada wartość energetyczną 116 kcal.
Zobacz film: "Warzywa i owoce idealne podczas diety"
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 0,79 g białka,
- 31,2 g węglowodanów,
- 14,00 g cukrów,
- 2,30 g błonnika.
Gotowane banany ma w 100 g 0,18 g tłuszczów, w tym:
- 0,07 g tłuszczów nasyconych,
- 0,02 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,03 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
2. Gotowane banany – jakie ma witaminy?
Gotowane banany to produkt zawierający 10,90 mg witaminy C, 45,0 µg RAE witaminy A, 0,13 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0,70 µg witaminy K.
Gotowane banany zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,05 mg witaminy B1,
- 0,05 mg witaminy B2,
- 0,76 mg witaminy B3,
- 12,70 mg witaminy B4,
- 0,23 mg witaminy B5,
- 0,24 mg witaminy B6,
- 26,0 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
3. Gotowane banany – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Gotowane banany ma w sobie:
- 2,00 mg wapnia,
- 0,58 mg żelaza,
- 32,0 mg magnezu,
- 28,0 mg fosforu,
- 465 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 5,00 mg sodu, 0,13 mg cynku, 0,07 mg miedzi, 0 mg manganu i 1,40 µg selenu.
4. Kalorie i wartości odżywcze gotowanych bananów
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 200 g (1 szklanka, tłuczone) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 116 kcal | 232 kcal |
Białko | 0,79 g | 1,58 g |
Węglowodany | 31,2 g | 62,3 g |
Cukier | 14,00 g | 28,0 g |
Błonnik | 2,30 g | 4,60 g |
Tłuszcz | 0,18 g | 0,36 g |
Tłuszcze nasycone | 0,07 g | 0,14 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,02 g | 0,03 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,03 g | 0,07 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 10,90 mg | 21,8 mg |
Komentarze