Gotowanie - techniki gotowania potraw, gotowanie jaj i ziemniaków
Gotowanie potraw to podstawa sztuki kuchennej. Większość potraw wymaga obróbki termicznej: warzywa, ryż, makarony, zupy, pierogi czy pyzy. (...) Niektóre potrawy trzeba gotować...
Gotowanie potraw to podstawa sztuki kuchennej. Większość potraw wymaga obróbki termicznej: warzywa, ryż, makarony, zupy, pierogi czy pyzy. (...) Niektóre potrawy trzeba gotować...
Zielone wodorosty Badania nad wodorostami sugerują, że naturalne produkty żywnościowe mogą mieć medyczne i odżywcze właściwości, przez co są cenniejsze niż leki syntetyczne.
Ozdabianie potraw Sztuka dekorowania potraw i naczyń, na których są one podawane, to z języka francuskiego garnirowanie (fr. garnir - ozdabiać). (...) Dodatki, którymi zdobi się potrawę, zwie się garnirunkiem....
Ostatnie doniesienia naukowe ucieszą osoby lubujące się w tłustych potrawach.
Potrawom tym nie brak kalorii. Aby uchronić się od dodatkowych kilogramów, możemy te je przygotować w inny sposób.
Smażenie polega na ogrzewaniu potrawy w tłuszczu. (...) Właściwości smażonych potraw Wiele osób wprost przepada za potrawami smażonymi na tłuszczu.
Kiszenie potraw to stara metoda konserwacji żywności, którą znały jeszcze nasze babcie. (...) Jak kisić potrawy? Kiszenie nie może obejść się bez odpowiednich przypraw.
Obecnie stosowane techniki gotowania pomagają osiągnąć spektakularne rezultaty w zaciszu domowej kuchni, czego przykładem jest flambirowanie potraw. (...) Podgrzej alkoholowy trunek do momentu, kiedy na brzegach zacznie...
Duszenie potraw to jedna z technik gotowania. Od sposobu przyrządzania potraw zależy ich smak i zachowanie wartości odżywczych. (...) Oprócz duszenia potraw, warzyw i mięsa, można gotować...
Tłusty szaszłyk Udowodniono, że elementy pokarmu, takie jak tłuszcz i cukier, są odpowiedzialne za degradację niektórych komórek w związku z działaniem toksycznego środowiska.
Marynowanie potraw ma wieloletnią tradycję. (...) Przygotowywanie potraw za pomocą tej techniki gotowania wcale nie jest trudne, a z rezultatów - marynowanych gruszek czy patisonów - można się cieszyć
Trudno je później przekonać do jedzenia zdrowych potraw. (...) Pozwól dziecku decydować Próbowanie nowych potraw może okazać się doskonałą zabawą.
Danie kuchni słowackiej Bryndzové halušky to najpopularniejsze danie kuchni słowackiej. Małe kluseczki (haluszki) serwowane z bryndzą (ser z mleka owczego) z dodatkiem skwarek i roztopionej słoniny.
Z tej okazji przygotowaliśmy dla was mały poradnik, w którym znajdziecie najbardziej kaloryczne potrawy świąteczne i wskazówki, jak sprawić, żeby były (...) Zamiast smażenia wybierz gotowanie - tym sposobem ciasto nie...
Jajka można gotować wieczorem, aby rano szybko przygotować zdrowe śniadanie.