Fondue z dyni
(...) Ostrym nożem odetnij sam czubek dyni i z pomocą noża i łyżki wyjmij miąższ ze środka do przygotowanej miseczki. Usuń jak najwięcej pestek. (...) Przykryj warzywo odkrojonym czubkiem i wstaw do piekarnika na co najmniej (...)
(...) Ostrym nożem odetnij sam czubek dyni i z pomocą noża i łyżki wyjmij miąższ ze środka do przygotowanej miseczki. Usuń jak najwięcej pestek. (...) Przykryj warzywo odkrojonym czubkiem i wstaw do piekarnika na co najmniej (...)
(...) Ulep w ręku zamknięcie na czubku i nieco przyklep. Powinny powstać małe sześciokąty. Wsadź do piekarnika na co najmniej 45 minut. (...)
(...) Kania ma charakterystyczny kapelusz z małym czubkiem u szczytu, od którego wzięła swoją nazwę - "czubajka". (...)
(...) Zwróćmy uwagę, czy wybrane przez nas warzywo ma ciemny, zielony czubek, a biała część nie ma żadnych przebarwień i zakończona jest małymi korzonkami. (...)
(...) Są przede wszystkim mniejsze, mają bardziej zaookrąglony dół, a czubek bardziej szpiczasty. (...)
(...) Ponadto po spróbowaniu go jest bardzo gorzki (sprawdzanie czubkiem języka smaku grzyba to jedna z metod odróżniania grzybów jadalnych od trujących). (...)
(...) Ma niemal łysą głowę, którą zdobi czerwony albo żółty wyrostek kostnym na czubku, niebieskie policzki i czerwone podgardle. (...)
(...) Po obraniu ze skórki stają się białe, mają charakterystyczny stożkowaty czubek. To właśnie w tej formie trafiają do sklepów. I są najzdrowsze. (...)
(...) Jego kwiat jest zielona, złożony z łusek, a na jego czubku jest fioletowy kwiat. (...) Z karczocha musimy odkroić twardy czubek, po czym obiera się zdrewniałe, zewnętrzne liście. (...)
(...) Bywa, że przejawem nieporozumień w relacji damsko-męskiej i związanych z tym emocji są pryszcze na czubku nosa. (...)
(...) Kiwi schłodzić, ściąć czubek, wydrążyć. Do miąższu dodać 1 łyżeczkę chudego serka wiejskiego. Wymieszać. Kolacja: kiełki fasoli z krewetkami. (...)