Czym jest bulimia?
(...) Na czym polega bulimia? "Minęła już połowa dnia pracy. Jestem z siebie dumna, bo dzisiaj jeszcze nic nie zjadłam. Oby tak dalej! (...)
(...) Na czym polega bulimia? "Minęła już połowa dnia pracy. Jestem z siebie dumna, bo dzisiaj jeszcze nic nie zjadłam. Oby tak dalej! (...)
Bulimia jest zaburzeniem odżywiania charakteryzującym się napadami objadania się (z utratą kontroli nad ilością spożywanych pokarmów), po których występują zachowania kompensacyjne, takie jak: wywoływanie wymiotów, głodówka, zastosowanie środków przeczyszczających (...)
Indeks glikemiczny to twój sprzymierzeniec w walce z nadwagą. Dieta wykorzystująca indeks glikemiczny jest skuteczniejsza, a odchudzanie szybsze. Cukier w organizmie służy jako paliwo do pracy wielu narządów, na przykład mózgu. Jednak zbyt duża jego (...)
(...) Czym więc jest wanilina? Wanilina jest to związek chemiczny, który pachnie jak wanilia, jest jednak od niej dużo tańszy i oczywiście sztuczny. (...)
(...) Na czym polega ubój zgodny z prawem islamskim? Co warto wiedzieć? Co to jest halal? Halal lub halaal (arab. (...)
Witamina K należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Warunkuje prawidłowe procesy krzepnięcia krwi. Niedobór witaminy K objawia się przedłużającym się krwawieniem, krwotokami z nosa oraz obfitymi miesiączkami. Funkcje witaminy K Witamina K (...)
(...) Lunchbox - czym jest? Aby ułatwić sobie **spożywanie codziennych posiłków **oraz zaoszczędzić czas i pieniądze, wymyślono lunchboxy. (...)
Oligosacharydy, cząsteczki węglowodanów, to cukry o niskiej masie cząsteczkowej, będące pośrednimi sacharydami między cukrami prostymi i polisacharydami. Posiadają wiele właściwości, pełnią w organizmie różne ważne funkcje, między innymi współtworzą (...)
W aptekach i hipermarketach bez problemu można kupić preparaty witaminowe. Polecane są na wzmocnienie odporności, łagodzenie skutków stresu i dodanie energii. Często nie zastanawiamy się nawet, czy faktycznie cierpimy na ich niedobór. Mało kto decyduje (...)
(...) Z czym go jeść? Co to jest Gorgonzola? Gorgonzola to niebieski ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch, z regionu Lombardia. (...) Z czym podawać ser Gorgonzola? Ser Gorgonzola można jeść samodzielnie. To świetny (...)
(...) Tę wlewa się do kadzi ze stali nierdzewnej, po czym mocno podgrzewa (do temperatury 85-90 °C), nieustannie mieszając. (...)
(...) Czym są tanie obiady? Tani obiad nie musi być pozbawiony ważnych dla naszego organizmu wartości odżywczych, witamin oraz składników mineralnych. (...)
Dieta antycellulitowa to dieta zdrowa i lekka, którą stosuje się przez dłuższy czas. Warto wiedzieć, że nie jest to dieta wymagająca, więc nie powinno być problemu z jej stosowaniem. Jeśli będziesz przestrzegać kilku zdrowych nawyków, a do menu wprowadzisz (...)
Ksylitol Pod tajemniczą nazwą kryje się cukier pozyskiwany z brzozy. Stosowanie go zamiast tradycyjnego cukru jest bardzo korzystne dla naszego organizmu. Działa antybakteryjnie, opóźnia procesy starzenia, poprawia odporność i nie powoduje problemów (...)
(...) Czym jest glikogen? I jak wpływa na organizm? Co to jest glikogen? (...)
Jeśli zależy Ci na zrzuceniu kilku kilogramów lub utrzymaniu sylwetki wcale, nie musisz się głodzić ani rezygnować z drobnych przekąsek. Najważniejsze jest to, by sięgnąć po odpowiednie, zdrowe produkty. Kaloryczność dietetycznej przekąski nie powinna (...)
Rozmiar talerza wpływa na to, ile jesteśmy w stanie zjeść. Badania wykazują, że mamy tendencję do nakładania sobie mniejszych porcji na małe talerze i większych na duże. Co jeszcze warunkuje nasze zachowanie związane z odżywianiem? Kolor naczynia, na (...)
(...) Czym jest suklaroza i jaki jest jej wpływ na pracę organów wewnętrznych? Czym jest suklaroza? (...) Czym suklaroza rożni się od sacharozy? Przede wszystkim suklaroza jest znacznie słodsza niż inne (...)
Niektórzy z nas decydują się ograniczyć w swojej diecie spożycie węglowodanów. Jeśli jednak dotychczas były one dostarczane organizmowi w dużej ilości, wówczas organizm musi to „odchorować" i pojawia się stan nazywany grypą węglowodanową. Dlaczego? (...)
Żywność ekologiczna jest zdrowsza Dokonując zakupów warto zwrócić uwagę na oznaczenia na opakowaniu. Zdarza się bowiem tak, że produkty, które mają na opakowaniu nazwę „eco" lub „naturalny" nie spełniają rygorystycznych kryteriów stawianych żywności (...)