Jagoda – rodzaje jagód, właściwości zdrowotne i wykorzystanie
Jagody są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Zapobiegają zaparciom, obniżają poziom LDL, czyli złego cholesterolu, a także poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych. Istnieje wiele rodzajów jagód, m. in. jagoda goji, jagoda acai i jagoda kamczacka. Każda z nich jest witaminową bombą.
Zobacz film: "Właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej"
- 1. Zdrowotne właściwości jagody goji
- 2. Zdrowotne właściwości jagody acai
- 3. Zdrowotne właściwości jagody kamczackiej
- 4. Zdrowotne właściwości jagody czarnej
- 5. Przepisy na pyszne desery i ciasta z jagodami
1. Zdrowotne właściwości jagody goji
Jagody goji są bogate w witaminy z grupy B, C oraz E. To również źródło składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, fosfor, miedź, selen i cynk.
Już w starożytności jagody goji wykorzystywano w leczeniu chorób reumatycznych, problemach z sercem, wątrobą i płucami. Jedzenie świeżych lub suszonych owoców jagody pomoże też paniom cierpiącym na PMS, poprawi wygląd skóry i funkcjonowanie mózgu.
Flawonoidy zawarte w jagodach goji mają znaczący wpływ na zapobieganie nowotworom żołądka, okrężnicy i płuc.
2. Zdrowotne właściwości jagody acai
Jagody acai stały się modnym i zdrowym dodatkiem kosmetyków. Stało się to za sprawą przeciwutleniaczy i minerałów, które skutecznie dbają o cerę, opóźniając starzenie się skóry.
Już w XIX w. doceniano zdrowotne właściwości jagód acai. Leczono nimi biegunki, krwotoki oraz wrzody żołądka i jelit. Jagody acai mają również właściwości antynowotworowe i odchudzające. Jedzenie owoców jagody w umiarkowanych ilościach skutecznie podkręca metabolizm.
Jagody acai będą też skuteczną bronią w walce z wysokim cholesterolem. Zawarte w owocach jagód kwasy oleinowy i linolowy obniżają poziom LDL, czyli złego cholesterolu.]
3. Zdrowotne właściwości jagody kamczackiej
Jagoda kamczacka jest odmianą wiciokrzewu, co sprawia, że jest wyjątkowo łatwa w uprawie. Japończycy nazywają jej owoce "eliksirem życia". Jagoda kamczacka zapobiega bowiem nie tylko cukrzycy, ale też pomaga w walce z anemią.
Medycyna ludowa wykorzystuje właściwości zdrowotne jagody kamczackiej w leczeniu jaskry, chorób układu trawiennego i krążenia. Roślina pochodząca z Azji obniża więc ryzyko zawału serca, a także uzupełnia niedobory magnezu, fosforu, wapnia, żelaza i witaminy B.
4. Zdrowotne właściwości jagody czarnej
Latem polskie lasy obfitują w owoce czarnej jagody, zwanej również czarną borówką. Niegdyś jagoda służyła jako antidotum na polio, tyfus i gronkowca.
Czarna jagoda to źródło witaminy A, B, PP i C, a także składników mineralnych takich jak cynk, żelazo, mangan, fosfor i potas. Świeże lub mrożone owoce borówki doskonale wpływają na wzrok poprawiają perystaltykę jelit i zapewniają uczucie sytości.
5. Przepisy na pyszne desery i ciasta z jagodami
Jagody możemy wykorzystać do przygotowania smoothie, dżemów na zimę, deserów i przekąsek. Każda gospodyni domowa z pewnością nie raz dodawała jagody do ciast. Wykonanie ucieranego ciasta z jagodami to szybki, prosty i niedrogi sposób na podwieczorek.
Do przygotowania deseru z jagodami potrzebujesz:
- 15 dag margaryny do pieczenia;
- 20 dag cukru;
- 5 jajek;
- 35 dag mąki;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 opakowanie cukru waniliowego (nie wanilinowego!);
- 60 dag świeżych jagód.
Przygotowanie ciasta z jagodami:
Margarynę utrzyj z cukrem, dodając po jednym jajku i mąkę z proszkiem, przesiane przez sitko. Połowę powstałej masy przelej do tortownicy o średnicy 25 cm i posyp połową jagód. Na wierzch wylej kolejną porcję ciasta i ułóż resztę owoców.
Piecz przez 1h15min w 180 stopniach. Kiedy ciasto z jagodami upiecze się i ostygnie, możesz oprószyć je cukrem pudrem.
Komentarze