Układ odpornościowy chroni organizm przed atakiem drobnoustrojów. Mechanizmy obronne zapewniają naturalną barierę przed grzybami, bakteriami oraz chorobami wirusowymi. Jedynie sprawne funkcjonowanie układu immunologicznego umożliwia skuteczną ochronę – szczególnie w okresie zwiększonej zachorowalności.
O odporność zależy dbać przez cały rok. W jesieni i na zimę warto spożywać preparaty zawierające dużą dawkę witaminy C, ponieważ zwiększają wytwarzanie przeciwciał i leukocytów. Najważniejszą rolę w poprawieniu odporności odgrywa dieta bogata w mikroelementy i witaminy. Należy spożywać świeże owoce i warzywa. Dobrym sposobem na przeziębienie jest rosół, ponieważ wzmacnia i dodaje sił witalnych. W podnoszeniu wydajności systemu immunologicznego duże znaczenie ma cynk występujący w drobiu, pszenicy i otrębach pszennych.
Do codziennej diety warto podawać „naturalne antybiotyki” , m.in.: czosnek, miód i cytrynę. Nie można zapomnieć o aktywności fizycznej, która pobudza układ odpornościowy do pracy, nawet w deszczowe dni. Należy pamiętać, że im więcej optymizmu i mniej stresu, tym zdrowszy organizm.
Komentarze