Wystarczy jeden dziennie. Obniża ryzyko udaru, zawału, raka wątroby i okreznicy
(...) Unikajmy jedzenia czosnku na czczo i w większych ilościach (optymalnie to 2-3 ząbki dziennie), bo może podrażniać błonę śluzową żołądka, prowadzić do zgagi (...)
(...) Unikajmy jedzenia czosnku na czczo i w większych ilościach (optymalnie to 2-3 ząbki dziennie), bo może podrażniać błonę śluzową żołądka, prowadzić do zgagi (...)
(...) Według dotychczasowych wytycznych bezpieczny limit picia alkoholu był określany jako dwa drinki dziennie. (...) W rozumieniu komitetu jeden drink to około 18 ml czystego etanolu. (...)
(...) Uczestnicy badania otrzymywali błonnik bogaty w garbniki trzy razy dziennie przed posiłkami przez 12 tygodni. (...)
(...) danych opublikowanych na łamach jednego z renomowanych czasopism kariologicznych wynika, że regularne spożywanie jednej puszki słodkiego napoju gazowanego dziennie (...)
Bigos, barszcz z kapustą i grzybami albo kapusta z grochem - kapusta w różnych wariantach i proporcjach to jeden z obowiązkowych składników tradycyjnych (...)
Akrylamid - jak powstaje? Akrylamid to substancja wykorzystywana w wielu procesach w przemyśle, takich jak produkcja papieru, tworzyw sztucznych czy barwników, a nawet uzdatnianie wody. - Akrylamid jest organicznym związkiem chemicznym należącym (...)
Mleko kozie to idealny napój dla alergików, choć ser z niego produkowany jest jeszcze zdrowszy. Nie uczula, może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy, nie zawiera białka mleka krowiego i nie ma negatywnego wpływu na stan zdrowia. Dlaczego (...)
Ma mnóstwo przydomków i niezwykły wygląd, który może zmylić początkującego grzybiarza. Jeszcze niecałą dekadę temu znajdował się pod ochroną, dziś śmiało można po niego sięgać. A warto, bo z siedzunia sosnowego można przygotować wiele smacznych potraw. (...)
Koktajle cieszą się ogromną popularnością, są traktowane jako zdrowa przekąska lub śniadanie, które możemy zabrać ze sobą spiesząc się do pracy. Warto przygotować koktajl, który wspomaga trawienie i funkcjonowanie układu pokarmowego. Co wzmocni nasze (...)
(...) Okazuje się też, że jest jeden prosty nawyk, który może pozytywnie wpłynąć na poziom lipidów we krwi. (...) powinny włączyć do swojej diety także: produkty bogate w błonnik, np. pieczywo pełnoziarniste czy płatki owsiane, orzechy - (...)
Ciasto marchewkowe zyskało zwolenników na całym świecie. Jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Marchewka jest bowiem cennym źródłem witamin i pierwiastków, a posiłki, w których gra główną rolę, usprawniają proces trawienia i korzystnie wpływają na jelita. (...)
Zdrowe odżywianie stanowi ważny element dobrej kondycji organizmu, a rodzaj tłuszczów, które spożywamy, odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia sercowo-naczyniowego. Na jakie tłuszcze się zdecydować, żeby potrawy nam smakowały, a zdrowie sprzyjało? (...)
(...) Gęsi smalec jako jeden z najzdrowszych tłuszczów w kuchni Gęsi smalec słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. (...) Informacje dotyczące zaleceń żywieniowych, a także opinie specjalistów dietetyków mówią o tym, że dorosły człowiek (...)
Zbliżają się wakacje, a u niektórych wzrasta poziom desperacji związanej z chęcią szybkiej utraty wagi. Dieta keto, post dr Dąbrowskiej? A może po prostu herbatka odchudzająca? Ziołowe napary wydają się zupełnie bezpieczne, a przy tym pozwalają na utratę (...)
(...) Na początek wyrzućmy z niej jeden składnik. Korzyści odczuje cały organizm. Zakrzepica - jak jej uniknąć? (...)
(...) By zwalczyć infekcję wirusową trzeba pić taki napój trzy razy dziennie. (...)
(...) - Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie nawet jednego lub dwóch jaj dziennie. (...) Poznaj 6 przyczyn, przez które ciągle chce ci się pić Katarzyna Gawrońska podkreśla, że jest jeden trend widoczny na rynku (...)
Czy woda gotowana wielokrotnie staje się niezdatna do spożycia? Jak zmieniają się jej właściwości? Postanowiliśmy to sprawdzić. Gotowanie wody wpływa na jej jakość Naturalnie w wodzie występuje wiele składników odżywczych, m. in. węglany i wodorowęglany (...)
(...) Uwaga na porcje Aby jeść posiłki 5 razy dziennie musisz zmienić swój styl życia. (...) Brak czasu Jest to jeden z podstawowych problemów - często jesteśmy zajęte i nie mamy czasu na zjedzenie obiadu a co dopiero 5 posiłków! (...)
Pierwiastek życia Według badań opublikowanych w "The Journal of Intensive Care Medicine" jego niedobory sprawiają, że jesteśmy aż dwukrotnie bardziej narażeni na śmierć niż inni ludzie. Niedostateczna ilość tego składnika w diecie przyczynia sie także (...)