Kwasy omega-6 – czy mogą być niebezpieczne? (WIDEO)
Bezpieczeństwo kwasów omega-6
Ewa Kurowska, dietetyk kliniczny i sportowy tłumaczy, jaka powinna być proporcja kwasów omega-3 i omega-6 w naszej codziennej diecie. Wyjaśnia, czym może skutkować nadmiar kwasów omega-6 dla zdrowia.
Przypomnijmy przy tej okazji: kwasy tłuszczowe omega-6 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Występują w żywności pochodzenia roślinnego (słonecznik, orzechy, sezam, olejek z wiesiołka). Choć ich nadmiar jest szkodliwy, to jednak niedobór powoduje zaburzenia pracy mózgu, obniża odporność na infekcje, zaburza czynność serca, wątroby, nerek, gruczołów dokrewnych.
Z kolei kwas omega-3, który znajdziemy przede wszystkim w rybach i owocach morza, pomaga zapobiegać chorobom, zachować młodość i poprawić nastrój. Dzięki odpowiedniej dawce kwasów tłuszczowych omega-3 unikniemy m.in. zwyrodnienia plamki żółtej, choroby Alzheimera, alergii czy chorób serca. Kwasy omega-3 są niezbędne zwłaszcza kobietom w ciąży i małym dzieciom