Trwa ładowanie...

Makaron ryżowy – właściwości, jak gotować i z czym jeść?

Makaron ryżowy produkuje się z mąki ryżowej i wody. Dzięki temu jest nie tylko pożywny i odżywczy, ale i niskokaloryczny. To doskonały zamiennik makaronu pszennego, który wyróżnia się także szybkim i prostym sposobem przygotowania. Można go podawać w różnych konfiguracjach: na słodko i wytrawnie, na zimno i na ciepło. Danie z makaronem ryżowym to pomysł na lekką kolację, ale i hit każdej imprezy. Co warto wiedzieć?

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

spis treści

1. Co to jest makaron ryżowy?

Makaron ryżowy wykonany jest z białego lub brązowego ryżu. W kuchni azjatyckiej znany jest od dawna. Często pojawia się w wyrazistych daniach kuchni chińskiej czy tajskiej. Makaron ryżowy pochodzi z Chin, skąd rozprzestrzenił się na inne kraje Azji. W Polsce wciąż zdobywa na popularności. Obecnie można go kupić jako tradycyjne, cienkie nitki lub grube wstążki, zarówno w kolorze białym (z białego ryżu), jak i brązowym (z brązowego ryżu). Niektóre sklepy oferują także wiele innych kształtów makaronu ryżowego: penne, kolanka, spaghetti, gwiazdeczki czy świderki. Można również kupić makaron ryżowy z dodatkami: kurkumą, dynią czy imbirem.

2. Właściwości makaronu ryżowego

Ryż jest źródłem potasu i magnezu, cynku, żelaza oraz witamin z grupy B i E. Większą ilością składników odżywczych oraz błonnika, jak można się domyślać, cechuje się makaron z ryżu brązowego. Makaron ryżowy jest źródłem węglowodanów, stąd doskonale zaspokaja głód i dodaje energii.

Co ważne makaron ryżowy nie zawiera cholesterolu, sztucznych barwników, konserwantów i innych chemicznych dodatków. Ze względu na swoje walory odżywcze i zdrowotne w Chinach nazywany jest makaronem długiego życia.

Z uwagi na to, że makaron ryżowy przygotowuje się z mąki ryżowej i wody, jest nie tylko lekkostrawny, ale również niskokaloryczny (100 g ugotowanego makaronu ma około 100 kalorii).

Makaron ryżowy poleca się osobom, które walczą z nadwagą i niestrawnością oraz celiakią, czyli nietolerancją glutenu. Ponieważ nie zawiera jajek, może być jedzony przez osoby uczulone na białko kurze oraz przez wegan. Ryżowy makaron to także idealny posiłek dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, uważających na poziom cholesterolu.

3. Jak gotować makaron ryżowy?

Aby makaron dobrze smakował, ale i dostarczał wartości odżywczych, należy go właściwie przygotować. Nitki czy wstążki nie mogą być rozgotowane, a jędrne i zwarte, czyli podawane al dente. Makaronu nie powinno się dzielić ani łamać.

Jak zrobić makaron ryżowy? Sposób przygotowania podany jest na opakowaniu – warto się z nim zapoznać. Zwykle moczy się go chwilę w zimnej wodzie, po czym wrzuca na kilka minut do wrzątku. Przygotowanie go jest szybkie i banalnie proste.

4. Z czym jeść makaron ryżowy?

Makaron ryżowy warto wykorzystywać w swojej kuchni z wielu powodów. To przede wszystkim jego wysoka wartość odżywcza, niskokaloryczność i lekkostrawność, a także łatwy sposób przygotowania. Ale to nie wszystko. Makaron ryżowy ma tak delikatny, wręcz neutralny smak, że można go wykorzystać do przygotowania wielu ciekawych, smacznych, pożywnych i ekspresowych dań.

Ponieważ makaron ryżowy jest neutralny w smaku, doskonale współgra z większością produktów spożywczych. Pasuje do dań zarówno ciepłych, jak i podawanych na zimno, tak wytrwanych i zdecydowanych w smaku, jak i łagodnych oraz słodkich. Makaron ryżowy można jeść w zupach (np. orientalna zupa z krewetkami i makaronem ryżowym) i daniach obiadowych, także smażonych (np. makaron ryżowy smażony z kurczakiem, cukinią i marchewką).

Pasują do niego owoce (np. makaron z jogurtem i truskawkami), ale i mięso (np. makaron ryżowy z kurczakiem), ryby, owoce morza oraz wszelkie warzywa (np. Pad Thai z marchewką i tofu). Świetnie sprawdza się w daniach wegetariańskich i wegańskich (np. spring rolls z makaronem ryżowym, awokado, rukolą i innymi warzywami). Jednak prawdziwym hitem są sałatki z makaronem ryżowym, które są idealne na lunch, wczesną kolację, zarówno na co dzień, jak i od święta.

5. Sałatki z makaronem ryżowym

Przepis na sałatki, czyli makaron ryżowy na zimno z rożnymi dodatkami, można znaleźć w wielu książkach kucharskich oraz stronach w internecie. Najpopularniejsze to:

  • sałatka z makaronu ryżowego z paluszkami surimi,
  • tajska sałatka z makaronem ryżowym, krewetkami i pomidorkami koktajlowymi,
  • sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem,
  • sałatka z makaronem ryżowym i ogórkiem,
  • sałatka z makaronem ryżowym i jajkiem,
  • sałatka z makaronem ryżowym i szynką,
  • sałatka z łososiem wędzonym i makaronem ryżowym
  • sałatka z makaronem ryżowym, kurczakiem i mango.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.