Makaron ryżowy – właściwości, jak gotować i z czym jeść?
Makaron ryżowy produkuje się z mąki ryżowej i wody. Dzięki temu jest nie tylko pożywny i odżywczy, ale i niskokaloryczny. To doskonały zamiennik makaronu pszennego, który wyróżnia się także szybkim i prostym sposobem przygotowania. Można go podawać w różnych konfiguracjach: na słodko i wytrawnie, na zimno i na ciepło. Danie z makaronem ryżowym to pomysł na lekką kolację, ale i hit każdej imprezy. Co warto wiedzieć?
Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"
- 1. Co to jest makaron ryżowy?
- 2. Właściwości makaronu ryżowego
- 3. Jak gotować makaron ryżowy?
- 4. Z czym jeść makaron ryżowy?
- 5. Sałatki z makaronem ryżowym
1. Co to jest makaron ryżowy?
Makaron ryżowy wykonany jest z białego lub brązowego ryżu. W kuchni azjatyckiej znany jest od dawna. Często pojawia się w wyrazistych daniach kuchni chińskiej czy tajskiej. Makaron ryżowy pochodzi z Chin, skąd rozprzestrzenił się na inne kraje Azji. W Polsce wciąż zdobywa na popularności. Obecnie można go kupić jako tradycyjne, cienkie nitki lub grube wstążki, zarówno w kolorze białym (z białego ryżu), jak i brązowym (z brązowego ryżu). Niektóre sklepy oferują także wiele innych kształtów makaronu ryżowego: penne, kolanka, spaghetti, gwiazdeczki czy świderki. Można również kupić makaron ryżowy z dodatkami: kurkumą, dynią czy imbirem.
2. Właściwości makaronu ryżowego
Ryż jest źródłem potasu i magnezu, cynku, żelaza oraz witamin z grupy B i E. Większą ilością składników odżywczych oraz błonnika, jak można się domyślać, cechuje się makaron z ryżu brązowego. Makaron ryżowy jest źródłem węglowodanów, stąd doskonale zaspokaja głód i dodaje energii.
Co ważne makaron ryżowy nie zawiera cholesterolu, sztucznych barwników, konserwantów i innych chemicznych dodatków. Ze względu na swoje walory odżywcze i zdrowotne w Chinach nazywany jest makaronem długiego życia.
Z uwagi na to, że makaron ryżowy przygotowuje się z mąki ryżowej i wody, jest nie tylko lekkostrawny, ale również niskokaloryczny (100 g ugotowanego makaronu ma około 100 kalorii).
Makaron ryżowy poleca się osobom, które walczą z nadwagą i niestrawnością oraz celiakią, czyli nietolerancją glutenu. Ponieważ nie zawiera jajek, może być jedzony przez osoby uczulone na białko kurze oraz przez wegan. Ryżowy makaron to także idealny posiłek dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, uważających na poziom cholesterolu.
3. Jak gotować makaron ryżowy?
Aby makaron dobrze smakował, ale i dostarczał wartości odżywczych, należy go właściwie przygotować. Nitki czy wstążki nie mogą być rozgotowane, a jędrne i zwarte, czyli podawane al dente. Makaronu nie powinno się dzielić ani łamać.
Jak zrobić makaron ryżowy? Sposób przygotowania podany jest na opakowaniu – warto się z nim zapoznać. Zwykle moczy się go chwilę w zimnej wodzie, po czym wrzuca na kilka minut do wrzątku. Przygotowanie go jest szybkie i banalnie proste.
4. Z czym jeść makaron ryżowy?
Makaron ryżowy warto wykorzystywać w swojej kuchni z wielu powodów. To przede wszystkim jego wysoka wartość odżywcza, niskokaloryczność i lekkostrawność, a także łatwy sposób przygotowania. Ale to nie wszystko. Makaron ryżowy ma tak delikatny, wręcz neutralny smak, że można go wykorzystać do przygotowania wielu ciekawych, smacznych, pożywnych i ekspresowych dań.
Ponieważ makaron ryżowy jest neutralny w smaku, doskonale współgra z większością produktów spożywczych. Pasuje do dań zarówno ciepłych, jak i podawanych na zimno, tak wytrwanych i zdecydowanych w smaku, jak i łagodnych oraz słodkich. Makaron ryżowy można jeść w zupach (np. orientalna zupa z krewetkami i makaronem ryżowym) i daniach obiadowych, także smażonych (np. makaron ryżowy smażony z kurczakiem, cukinią i marchewką).
Pasują do niego owoce (np. makaron z jogurtem i truskawkami), ale i mięso (np. makaron ryżowy z kurczakiem), ryby, owoce morza oraz wszelkie warzywa (np. Pad Thai z marchewką i tofu). Świetnie sprawdza się w daniach wegetariańskich i wegańskich (np. spring rolls z makaronem ryżowym, awokado, rukolą i innymi warzywami). Jednak prawdziwym hitem są sałatki z makaronem ryżowym, które są idealne na lunch, wczesną kolację, zarówno na co dzień, jak i od święta.
5. Sałatki z makaronem ryżowym
Przepis na sałatki, czyli makaron ryżowy na zimno z rożnymi dodatkami, można znaleźć w wielu książkach kucharskich oraz stronach w internecie. Najpopularniejsze to:
- sałatka z makaronu ryżowego z paluszkami surimi,
- tajska sałatka z makaronem ryżowym, krewetkami i pomidorkami koktajlowymi,
- sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem,
- sałatka z makaronem ryżowym i ogórkiem,
- sałatka z makaronem ryżowym i jajkiem,
- sałatka z makaronem ryżowym i szynką,
- sałatka z łososiem wędzonym i makaronem ryżowym
- sałatka z makaronem ryżowym, kurczakiem i mango.
Komentarze