Olej rzepakowy - właściwości, kwas oleinowy, zastosowanie, zastosowanie w kosmetyce
Olej rzepakowy to jeden z najpopularniejszych olejów, jakich używamy w kuchni. Zna go każdy. Olej rzepakowy jest olejem bardzo uniwersalnym i wbrew pozorom posiada wiele właściwości. Mówi się, że lepszy od oleju rzepakowego jest tylko olej lniany lub oliwa z oliwek.
Zobacz film: "Właściwości oleju rzepakowego"
- 1. Właściwości oleju rzepakowego
- 2. Kwas oleinowy
- 3. Zastosowanie oleju rzepakowego
- 4. Zastosowanie oleju rzepakowego w kosmetyce
1. Właściwości oleju rzepakowego
Olej rzepakowy, tak jak i każdy inny olej, posiada bardzo wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych. W olejach bardzo ważne są proporcje kwasów tłuszczowych omega-6 względem kwasów tłuszczowych omega-3, które w oleju rzepakowym rozkładają się bardzo korzystnie i tworzą stosunek 2:1. Lepiej te kwasy rozkładają się tylko w oleju lnianym. Olej lniany nie jest jednak tak uniwersalny jak olej rzepakowy, nie jest też tak trwały i jest też sporo droższy.
Warto także wspomnieć, że nasz polski olej rzepakowy jest prawie na takim samym poziomie (o ile nie lepszym) jak oliwa z oliwek przez wszystkich stawiana na piedestale. Oprócz tego olej rzepakowy wpływa korzystnie na organizm, ponieważ obniża całkowity poziom cholesterolu, pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy, pokarmowy, a także układ kostny.
Olej rzepakowy jest także bardzo dobrym źródłem steroli roślinnych, przeciwutleniaczy oraz polifenoli. Patrząc na wszystkie oleje, nie sposób nie napisać o tym, że olej rzepakowy w porównaniu do innych zawiera najmniej kwasów tłuszczowych nasyconych (tylko 7 proc.).
2. Kwas oleinowy
W oleju rzepakowym jest dużo kwasu oleinowego – aż 60 proc. Jest to bardzo cenny składnik, ponieważ usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego, obniża poziom złego cholesterolu, a podnosi poziom dobrego cholesterolu, reguluje metabolizm, zapobiega cukrzycy i chorobom serca, działa antyoksydacyjnie, wzmacnia układ odpornościowy i uszczelnia płaszcz lipidowy skóry. Oprócz tego pomaga pokonać zgagę oraz inne dolegliwości trawienne.
3. Zastosowanie oleju rzepakowego
Olej rzepakowy najlepiej sprawdzi się, jeśli będziemy używać go na zimno, czyli do: sałatek, kanapek, surowych warzyw oraz past.
Olej rzepakowy nada się także bardzo dobrze do pieczenia, gotowania i smażenia, tylko należy pamiętać, aby używać wersji rafinowanej. Olej rzepakowy rafinowany wykazuje bardzo wysoki punk dymienia, dlatego podczas pieczenia lub smażenia traci bardzo mało swoich wartości.
Zobacz także:
4. Zastosowanie oleju rzepakowego w kosmetyce
Pewnie mało kto wie, ale olej rzepakowy dzięki zawartości kwasów tłuszczowych, beta-karotenu i witaminy E wspaniale wpływa na kondycję naszej cery i skóry. Sprawi, że będzie ona bardziej elastyczna i nawilżona.
Olej rzepakowy można dodawać do balsamów do ciała lub peelingów, a także można go wcierać w przesuszoną skórą na łokciach, kolanach czy na dłoniach.
Należy pamiętać, że olej rzepakowy nie sprawdzi się u osób z cerą tłustą. Nadaje się dla osób z cerą suchą i dojrzałą. Nie należy jednak przesadzać, ponieważ olej rzepakowy stosowany na twarz sprzyja rozwojowi zaskórników. Olej rzepakowy nie wchłania się, warto więc uważać, aby nie pobrudzić ubrań lub pościeli.
Komentarze