Prawidlowa glukoza
Właściwości lecznicze imbiru: kuracja na jelita (WIDEO)
warto bowiem rozpocząć od oczyszczenia organizmu, zwłaszcza jelit, w których gromadzą się toksyny, a zalegające resztki pokarmowe utrudniają nie tylko prawidlowe
IG - w których produktach jest najniższy?
Znajdują się w niej produkty z wchłanianiem glukozy w przedziale między 55 - 69 proc. (...) Ostatnia grupa to produkty o wysokim IG z wchłanialnością glukozy przekraczającą 70 proc.
Indeks glikemiczny w cukrzycy (WIDEO)
IG to rodzaj podziału produktów żywnościowych ze względu na poziom glukozy we krwi. (...) Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi w wyniku przeprowadzenia analizy żywności z udziałem 50 gram węglowodanów przez poziom...
Węglowodany złożone - budowa, wielocukry
Laktoza (glukoza + galaktoza) - cukier mleczny złożony z cząsteczek glukozy i galaktozy. (...) Maltoza (glukoza + glukoza) - cukier słodowy. Jest zbudowana z dwóch cząsteczek glukozy....
Indeks glikemiczny - charakterystyka, rola, wartości
Jest ona ustalona na podstawie szybkości podnoszenia poziomu cukru po spożyciu samej glukozy. (...) Glukoza ma indeks glikemiczny równy 100, a np. suszone morele - około 31.
Indeks glikemiczny - charakterystyka, rola, wartości
Jest ona ustalona na podstawie szybkości podnoszenia poziomu cukru po spożyciu samej glukozy. (...) Glukoza ma indeks glikemiczny równy 100, a np. suszone morele - około 31.
Niski indeks glikemiczny - czym jest IG, produkty z niskim indeksem glikemicznym, co wpływa na wartość IG?
Dodatkowo, charakteryzuje produkt pod względem szybkości podnoszenia poziomu glukozy we krwi po jego spożyciu. (...) takich jak glukoza i trójglicerydy przez tkanki, w tkance tłuszczowej.
Co jeść przed treningiem - glikogen, indeks glikemiczny, intensywność ćwiczeń
Co jeść przed treningiem - rola glikogenu Glikogen jest polisacharydem zwierzęcym, zbudowanym z cząstek glukozy. (...) po spożyciu takiej samej porcji węglowodanów, jednak w postaci czystej glukozy.
Produkty o niskim indeksie glikemicznym - warzywa, owoce, nabiał, zboża
Przyjęto, że indeks glikemiczny glukozy wynosi 100. (...) Które produkty nabiałowe mają mało glukozy?
Cukier - właściwości, zagrożenia, rodzaje,
Glukoza - to cukier prosty tak zwany monosacharyd. (...) Sacharoza - to powszechnie stosowany cukier spożywczy, który składa się z fruktozy i glukozy.
Co jest zdrowsze - cukier czy syrop glukozowy z kukurydzy?
Cukier i syrop glukozowo-fruktozowy składają się z dwóch prostych związków chemicznych: fruktozy i glukozy. (...) Jednak w cukrze cząsteczki glukozy i fruktozy są ze sobą połączone, podczas gdy w syropie występują oddzielnie.