Produkty pochodzenia roślinnego (WIDEO)
Produkty roślinne w diecie
Preparaty roślinne były do pewnego czasu stosowane jako metoda leczenia jedynie w tradycji medycyny ludowej. Dziś postęp tej dziedziny spowodował, że na temat skuteczności terapeutycznej samych roślin leczniczych i środków pochodzenia roślinnego wiemy coraz więcej. Umożliwiły to nowoczesne techniki badawcze, które służą do oceny substancji leczniczych i dostarczania coraz więcej danych na temat działania. Co ciekawe, mimo wielkich osiągnięć w zakresie syntezy chemicznej, wielu naukowców oraz lekarzy praktyków w XX wieku zwróciło się ponownie ku stosowaniu produktów roślinnych.
Antrazwiązki, cukry proste i złożone, saponiny, flawonoidy, glikozydy, antocyjany, alkaloidy, kumaryny, garbniki oraz olejki eteryczne należą grup związków czynnych. Do substancji izolowanych z roślin natomiast zalicza się taminę, antropinę, morfinę, kofeinę, rezerpinę, kodeinę, ergotaminę, digoksynę, chininę oraz kopolaminę.
Jaka jest skuteczność owych preparatów? Odpowiedzi na to pytanie udzieli nasz ekspert – dr Leszek Walentynowicz, lekarz rodzinny.