Makaron z łososiem i serem
O cudownych właściwościach i bogactwie substancji odżywczych charakterystycznych dla mięsa łososia słyszeliśmy nieraz. Należy jednak podkreślić również walory smakowe łososia. Składniki: 1 czerwona cebula, 2...
O cudownych właściwościach i bogactwie substancji odżywczych charakterystycznych dla mięsa łososia słyszeliśmy nieraz. Należy jednak podkreślić również walory smakowe łososia. Składniki: 1 czerwona cebula, 2...
Danie z cykorią z dodatkiem jabłek to nie tylko pyszne i oryginalne połączenie dwóch składników. To także istna bomba witaminowa i źródło ważnych substancji odżywczych. Cykoria bowiem zawiera mangan, stymuluje spalanie tłuszczów i przyspiesza...
Istnieje wiele głosów mówiących o tuczących i niezdrowych właściwościach sera żółtego. Trudno jednak z niego zrezygnować, gdyż je to wyśmienity dodatek do wszelkiego rodzaju kanapek, sałatek, a nawet dań. Sery to jedne z najlepszych źródeł dobrze...
To proste danie może służyć zarówno jako przystawka czy przekąska, jak i dodatek do ostrego lub delikatnego mięsa. Poza tym krążące wokół ziemniaków mity, które mówią o ich tuczących właściwościach, nie są tak bardzo prawdziwe, jak mogłoby się...
Jest bardzo mało osób na świecie, które nie lubią cebuli. Dla tych, którzy czują się jej miłośnikami, przedstawiamy pyszną cebulową zapiekankę. Tych, którzy nie są zwolennikami tego warzywa, może przekona fakt jej walorów odżywczych i zdrowotnych. ...
Tofu z rusztu to ciekawy sposób na przegryzkę między posiłkami, a także w ramach przystawki. Nie jest to skomplikowany przepis. Ponadto tofu jest bardzo zdrowe. Składniki: 4 łyżeczki papryki, 1 łyżeczka...
Niewątpliwie jest to ciekawe danie warzywne, które można podawać również w ramach przystawek lub przekąsek. Wypełnienie farszem z ostrym chili i sycącym mięsem z pewnością zaspokoi pierwszy głód.
Walory smakowe tej owsianej przekąski są ogromne, także dzięki słodkiej żurawinie i migdałom. Jednak walory zdrowotne chyba przewyższają te pierwsze. Owies znany jest z tego, że posiada dużo selenu, magnezu oraz witamin z grupy B, które korzystnie...
Ta prosta sałatka z pewnością będzie idealna na drugie śniadanie. Tuńczyk, który jest głównym składnikiem sałatki, zawiera duże ilości witamin A i D. Dzięki nim lepiej funkcjonuje narząd wzroku i poprawia się stan naszych kości. Tuńczyk jest również...
Szparagi są warzywem cenionym ze względu na walory smakowe i lekkostrawność. To bogactwo wielu cennych składników odżywczych. Warzywa te zawierają znaczne ilości...
Rukola pochodzi z krajów położonych w basenie Morza Śródziemnego. Ta odmiana sałaty ma przyjemny, orzechowy, lekko gorzkawy smak i oryginalny aromat. Rukola zawiera około osiem razy więcej wapnia, pięć razy więcej witaminy A, witaminy C i witaminy K...
Pyszna, zielona rzeżucha wszystkim kojarzy się z wiosną albo dietami. Ma bardzo charakterystyczny smak, a oprócz tego ma właściwości lecznicze i jest źródłem witamin – między innymi A, B1, B2, C, E, K i PP.
Ostrygi są pyszne pod każdą postacią, mają delikatny, nieco słonawy smak. Można je zjeść na surowo, gotowane, smażone, pieczone czy marynowane. Równie pyszne są ostrygi wędzone. Ten rodzaj małży zawiera fosfor, cynk, wapń oraz żelazo. Nie brakuje im...
Bakłażany są bardzo zdrowe, ale mogą być także szkodliwe, jeśli spożywa się je na surowo. Solanina, która jest tak bardzo trująca, traci swoje złe właściwości po ugotowaniu lub usmażeniu warzywa. Poza tym bakłażan jest niskokaloryczny, więc ma...
Jak pokazuje ten przepis - zdrowe słodycze naprawdę istnieją! Propozycja bananowych ciasteczek to jeden z przykładów pożywnej przekąski, która nie obarczy nas wyrzutami sumienia. Łakocie te są w 100% naturalne, pełne sycącego błonnika, słodkie i...
Danie pełne wartości odżywczej. Boczniaki w odróżnieniu od grzybów ściółkowych wykazują wiele prozdrowotnych właściwości. Badania wykazały, że ich regularne spożycie podnosi odporność organizmu, pomaga zwalczać niektóre rodzaje nowotworów, obniża...
Posiłek pełen wartościowego białka, witaminy B12 oraz cynku, które sprzyjają urodzie włosów, skóry i paznokci. Polecany szczególnie osobom aktywnym fizycznie. Zawartość protein wzmocni i odżywi tkankę mięśniową oraz przyspieszy przemianę materii. ...
Potrawa zawiera duże ilości błonnika, witaminy A, C, niacyny, mało tłuszczu oraz bogactwo minerałów takich jak potas, żelazo, wapń czy magnez. Bakłażan i cukinia to dobre źródła bioflawonoidów, które zapobiegają niektórym rodzajom nowotworów np.:...
Ta potrawa to proste składniki zamienione w pyszne, wykwintne śródziemnomorskie danie. Oprócz walorów smakowych tak przygotowany bakłażan dostarcza mnóstwo potasu, magnezu, fosforu i witamin z grupy B – sprzymierzeńców pięknej skóry. ...
Chrupiące frytki lubi każdy, ale nikt nie zaliczyłby ich do zdrowej żywności. A jednak jak widać frytki mogą być zdrowe. Przygotowane bez dodatku tłuszczu jak w tym przepisie nie są wcale bombą kaloryczną i nie zawierają rakotwórczych tłuszczy trans...