Czerwone mięso przyczyną cukrzycy?
W jaki sposób spożycie czerwonego mięsa wpływa na ryzyko cukrzycy? Według naukowców jest to możliwe dzięki wysokiej zawartości żelaza w mięsie. (...) Zbyt niski poziom insuliny umożliwia odkładanie się cukru...
W jaki sposób spożycie czerwonego mięsa wpływa na ryzyko cukrzycy? Według naukowców jest to możliwe dzięki wysokiej zawartości żelaza w mięsie. (...) Zbyt niski poziom insuliny umożliwia odkładanie się cukru...
W jednym z nich stwierdzono, że spożywanie co najmniej 1 g cynamonu dziennie prowadzi do obniżenia stężenia cukru na czczo o 30%, a poziomu cholesterolu (...) Naukowcy wierzą, że kurkumina jest w stanie odwrócić oporność...
Fruktoza spożywana w dużych ilościach zwiększa ryzyko otyłości i przyczynia się do wystąpienia wysokiego ciśnienia, cukrzycy, otyłości i przewlekłej choroby (...) włączyć owoce do letniej diety, bez podwyższania poziomu...
Powszechny jest także pogląd, że cukrzycy można nabawić się, spożywając zbyt wiele cukru. (...) Jak widać, żaden rodzaj cukrzycy nie jest bezpośrednio związany z dietą bogatą w cukier.
Problem anoreksji jest zagadnieniem złożonym, bez jednej, ściśle uznanej przyczyny. (...) Z czasem chudość staje się obsesją, za którą często trzeba zapłacić bardzo wysoką cenę.
Zaburzenia poziomu insuliny we krwi powodują wzrost poziomu cukru w organizmie. (...) Cukry proste powinny być wyeliminowane z diety, ponieważ mają wysoki indeks glikemiczny. Im wartość IG niższa, tym...
Czy wiesz, że aż 95 proc. przypadków nadwagi jest spowodowanych zwyczajnym przejadaniem się i brakiem aktywności fizycznej? Jedynie 5 proc. otyłych ludzi może więc zrzucić winę za swoje zbędne kilogramy na choroby genetyczne i metaboliczne. Należy pamiętać,...
Problem anoreksji jest zagadnieniem złożonym, bez jednej, ściśle uznanej przyczyny. (...) Z czasem chudość staje się obsesją, za którą często trzeba zapłacić bardzo wysoką cenę.
Przyczyny zaburzeń odżywiania są bardzo złożone. (...) Bulimia występuje znacznie częściej w krajach uprzemysłowionych, o wysokim standardzie życia.
Wiele badań epidemiologicznych wykazało, że dieta o wysokim IG prowadzi do insulinooporności komórek, która jest bezpośrednią przyczyną cukrzycy typu 2 (...) Dzięki temu nie będą występowały wahania cukru...
Dlaczego warto pić na czczo wodę z cytryną? (...) Dobroczynny wpływ wody z cytryną na naszą skórę Szklanka wody z cytryną na czczo przyczynia się do poprawy jakości skóry.
Słodycze charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym i nie są polecane osobom z cukrzycą typu 2. (...) Podstawą diety w cukrzycy jest ograniczenie cukrów prostych, jak glukoza, fruktoza, oraz disacharydów,...
Leczenie nadwagi jest możliwe dopiero po zdiagnozowaniu jej przyczyn. Najczęstsze przyczyny nawagi Za nadwagę odpowiada kilka czynników. (...) Psychologiczne przyczyny nadwagi Jeżeli przyczyny...
Na stan nawodnienia organizmu niekorzystnie wpływa także wysoka podaż alkoholu, napojów z kofeiną oraz soli.