Polscy naukowcy stworzyli sztuczną krew. To może być przełom w transplantologii
Naukowcy z Politechniki Warszawskiej opracowali sztuczną krew, która, jeżeli przejdzie fazę testową, może okazać się przełomem w medycynie. Wszystko ze względu na innowacyjne właściwości. - Nasza krew będzie w stanie przenosić tlen, czyli w tym wypadku nie tylko rozcieńczymy, ale zapewnimy jej też podstawową funkcję, jaką jest transport gazów - zapowiada prof. Tomasz Ciach, kierownik Laboratorium Inżynierii Biomedycznej Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Do tej pory ta sztuka nie udała się żadnym naukowcom na świecie. Dlatego wciąż trzeba organizować społeczne zbiórki krwi. Dzięki właściwościom związku, w sztucznej krwi będzie można między innymi przechowywać organy do transplantacji. - Organy, które się pobiera do przeszczepu, bywają otłuszczone bądź uszkodzone, to duży problem. Chcielibyśmy, żeby w czasie ich przechowywania, móc je zregenerować - mówi Agata Stefanek, prezes spółki NanoSanguis S.A. i pracownik Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Wkrótce sztuczna krew będzie testowana na zwierzętach.ZOBACZ TEŻ: Rewolucyjna metoda walki z rakiem
Anemia czasami może być pierwszą oznaką tego, że w naszym układzie pokarmowym dzieje się coś niedobrego. Żelazo jest przyswajane w górnym odcinku jelita cienkiego. Z różnych powodów (uszkodzenie lub nieprawidłowe działanie kosmków jelitowych, uszkodzona śluzówka, niedostatek bakterii jelitowych) możemy mieć zaburzenia wchłaniania z przewodu pokarmowego i wtedy żelazo nie przedostaje się do krwiobiegu. Myślę, że warto wybrać się do lekarza po odpowiednie skierowania na badania.
Czasami pomóc mogą zmiany w przyzwyczajeniach i sposobie zażywania preparatów żelaza. Wchłanianie zwiększymy jeśli będziemy przyjmować je na czczo lub między posiłkami. Preparat warto popijac sokiem cytrusowym, ponieważ witamina C wspomaga wchłanianie żelaza. Korzystne są także witaminy B6, B12 i kwas foliowy. Podczas kuracji żelazem należy ograniczyć spożycie mleka i przetworów mlecznych, oraz produktów mącznych. Należy zwiększyć spożycie warzyw ( zwłaszcza zielonych liściastych oraz buraków) i owoców (fruktoza także wspomaga wchłanianie żelaza) oraz czerwonego mięsa.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Mały niedobór żelaza a anemia – odpowiada Magdalena Mroczek
- Co zrobić, aby zwalczyć niedokrwistość? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Nadmierne wypadanie włosów i niedobór żelaza – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Senność, ciągłe zmęczenie i wypadanie włosów a niedobór żelaza – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Nieprzyswajanie żelaza a anemia – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Włosy a anemia. – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Niski poziom żelaza i hemoglobiony u wegetarianki – odpowiada Magdalena Mroczek
- Dlaczego jelita nie wytwarzają żelaza? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Co może być przyczyną niedoboru żelaza we krwi? – odpowiada
- Czy parastezje mogą wynikać z niedoboru żelaza? – odpowiada Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska