Jakie wykonać badania, aby wiedzieć co mnie może uczulać?

Od urodzenia mam alergię na ryby, po których zjedzeniu występowały takie objawy jak zaczerwienienia, obrzęk, nudności itp. Nie jadam ryb, ale drażni mnie także ich zapach (najgorzej jest przy smażeniu), występuje swędzenie,duszności,ciężko mi się oddycha i okropnie boli gardło przy wdechu.Zauważyłam,że takie objawy mam także podczas brania kąpieli,stwierdziłam że uczulają mnie jakieś kosmetyki, ale nie wiem dokładnie jakie składniki.Jakie wykonać badania,aby wiedzieć co mnie może uczulać?
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Ryby i owoce morza działają krzyzowo z alergią na kurz i roztocza. Warto spróbować zrobić badania w tym kierunku. Jeśli chodzi o kosmetyki to proponuję przejść na ekologiczne bez konserwantów. Bardzo trudno jest odkryć na jaki środek chemiczny jesteśmy uczuleni. Czasem spadek odporności z powodu alergii na kurz może wywoływać nienaturalne reakcje organizmu na inne bodźce.

Magdalena Maciejewska
Dietetyk Bydgoszcz
http://www.maciejewska.eu


0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty