Alergeny pokarmowe
Alergenem pokarmowym jest składnik pożywienia wywołujący reakcję nadwrażliwości. (...) Nietolerancja objawia się niepożądanymi reakcjami organizmu.
Alergenem pokarmowym jest składnik pożywienia wywołujący reakcję nadwrażliwości. (...) Nietolerancja objawia się niepożądanymi reakcjami organizmu.
Po raz pierwszy AGEs zidentyfikowano w poddanej obróbce termicznej żywności, jako produkty końcowe nieenzymatycznej reakcji, zwanej reakcją Maillarda, (...) Endogenne tworzenie AGE zachodzi we wszystkich tkankach i płynach...
Mogą wywołać reakcje uczuleniowe także u osób nieuskarżających się wcześniej na uczulenia. (...) Odkłada się w warstwach skóry, może wywoływać niepożądane reakcje skórne.
Pomoże ona ustalić alergikowi, jaka lista produktów jest przyczyną reakcji alergicznej i które produkty muszą być wyeliminowane z diety. (...) Potem trzeba czekać 48 godzin na reakcje organizmu.
W organizmie człowieka odpowiada ona za reakcje alergiczne. W rybach histamina odpowiada za nieprzyjemny zapach. (...) Przypominają reakcję alergiczną. Pojawia się kaszel, kichanie, zapalenie spojówek, obrzęk śluzówek...
Jeśli pojawi się jakaś niepokojąca reakcja, lepiej zrezygnować z danego produktu. (...) Jeśli nie pojawi się reakcja alergiczna oznacza to, że alergia minęła.
Nie za każdym razem reakcja alergiczna na soję będzie taka sama, ponieważ różne rodzaje produktów zawierających soję wywołują reakcje o mniejszej lub większej (...) Dla przykładu sfermentowana soja typu tempeh wywoła...
To jednak nie jest jeszcze najgorsza reakcja chemiczna, która może w nich zajść. (...) przechowywane w lodówce ziemniaki z cukrem zamiast skrobi poddamy obróbce w wysokiej temperaturze, np. podczas smażenia lub pieczenia, zajdzie rakotwócza...
Specjaliści zalecają, aby osoby narażone na wystąpienie silnych reakcji alergicznych unikały jedzenia poza domem. (...) W skrajnych sytuacjach reakcję alergiczną może spowodować także pocałunek, gdy partner spożywał wcześniej...
Problem z indeksem glikemicznym polega na tym, że został on opracowany w oparciu o analizę reakcji na różne potrawy małoliczebnych grup osób. (...) Okazuje się, że kluczem do zrozumienia niekiedy drastycznie różnych reakcji...
Lepiężnik Liście i korzeń lepiężnika zawierają substancję, która blokuje reakcje alergiczne. (...) Pietruszka Pietruszka hamuje wydzielanie histaminy, która wywołuje reakcje alergiczne.
Diety dla alergików w dużej mierze opierają się na eliminacji z jadłospisu produktu, który wywołuje reakcję alergiczną. (...) Reakcja alergiczna może mieć różną postać i pojawić się nawet po kilkunastu godzinach od kontaktu...
Ich zdaniem takie połączenie może zaburzyć metabolizm i reakcję mózgu na cukier. (...) Za czynnik ryzyka uważano też fakt, że spożywanie słodkich pokarmów bez rzeczywistych kalorii może zaburzyć reakcję organizmu na prawdziwy...
Może wywoływać reakcję alergiczną, więc jego stosowanie wymaga zachowania ostrożności. (...) Może jednak wywołać reakcję alergiczną, szczególnie u osób, które nie tolerują salicylany.
Sztuczne aromaty nie są co prawda szkodliwe dla organizmu człowieka, ale powinni uważać na nie ci, którzy mają skłonności do reakcji alergicznych.