Jak zachować długowieczność? Według pewnej Amerykanki sekretem jest… czosnek
She'll need a mask just for her breath #grannyonthegram #grannygonewild #grandmasgarlic Post udostępniony przez Driver Ed (@eddiepdoyle) Lip 22, 2020
She'll need a mask just for her breath #grannyonthegram #grannygonewild #grandmasgarlic Post udostępniony przez Driver Ed (@eddiepdoyle) Lip 22, 2020
"Chociaż mechanizm, dzięki któremu ostra papryka może opóźnić śmiertelność nie został odnaleziony, receptory przejściowego potencjału (TRP) kanałów, które (...) są receptorami podstawowymi dla substancji obecnych w potrawach...
Charakterystyczne dla fitoestrogenów jest jednak powinowactwo do receptorów ludzkich estrogenów. (...) W organizmie ludzkim znajdują się dwa rodzaje tych receptorów: ER-alfa i ER-beta.
Dodał, że działanie kazomorfin jest związane z oddziaływaniem na receptory opioidowe. (...) . - Kazomorfiny tak naprawdę wchodzą w reakcję z receptorami dopaminy, powodując powstanie uzależnienia - dodaje dietetyk...
Odczuwanie gorzkiego smaku danego produktu zależy od tego, jak gorzkie związki w żywności wiążą się z receptorami odczuwającymi gorycz na języku. (...) Dodanie szczypty soli do warzyw może faktycznie zablokować gorzkie związki do wiązania...
Działanie mirakuliny opiera głównie na blokowaniu receptorów smaku gorzkiego i kwaśnego. (...) Odczucia zmieniają się dopiero po połączeniu z receptorami smaku.
Skłoniło go to do zastanowienia się jak stymulować receptor Gaba, w ten sam sposób co alkohol, ale bez powodowania negatywnych skutków ubocznych.
Specjaliści odkryli, że osoby, które posiadają specyficzny gen receptorów dla gorzkiego smaku kofeiny piją codziennie kilka kaw.
Piękna kobieta Relaks i adrenalina Kofeina hamuje receptory adenozyny i pobudza ośrodki przyjemności w mózgu, dzięki temu po małej czarnej czujemy
Zalety kawy Składniki zawarte w kawie hamują pracę receptorów odpowiedzialnych za wysyłanie mózgowi sygnałów o senności. (...) Rezygnacja z kawy sprawia, że w pewnym momencie kofeina przestaje blokować receptory adenozynowe.
Eksperci pokazali, że sLR11 łączy się z receptorami w komórkach tłuszczowych, aby powstrzymać ich zdolność do aktywacji termogenezy.
Jest też potrzebna do prawidłowego funkcjonowania i odnowy receptorów odbierajacych bodźce świetlne oraz barwne, co warunkuje zdolność poprawnego widzenia
Stosując beta-kryptoksantynę, można spowolnić powstawanie receptorów a7-nAChR, które odpowiadają za powstawanie raka płuc.
Poza tym receptory człowieka, ewolucyjnie nastawione są na poszukiwanie tłuszczów. (...) Taka kompozycja silnie oddziałuje na receptory smaku, pobudzając je i ucząc intensywności smaku.
Proces ten rozpoczyna się w układzie endokannabinoidowym, którego receptory łączą układ nerwowy ze strukturami mózgu odpowiedzialnymi za zapachy. (...) Głód aktywuje receptory, a one kolejno — opuszkę i korę węchową....