Przyprawy, które mogą ułatwić odchudzanie (WIDEO)
Próbujesz zrzucić zbędne kilogramy? Zastanawiasz się, czy sięgnąć po suplementy? Zanim zostawisz fortunę w aptece...
Próbujesz zrzucić zbędne kilogramy? Zastanawiasz się, czy sięgnąć po suplementy? Zanim zostawisz fortunę w aptece...
Salsa verde to wspólna nazwa dla zielonych sosów na bazie świeżych ziół. Cieszą się one popularnością w wielu różnych krajach, przede wszystkim w Meksyku, Francji, Niemczech i we Włoszech. Najbardziej znana jest meksykańska salsa verde...
Sos ostrygowy to ciemnobrązowy, gęsty sos pozyskiwany w procesie wolnego gotowania ostryg. Przyprawa ta cieszy się ogromną popularnością w kuchni kantońskiej i azjatyckiej. Sos ostrygowy przygotowany zgodnie z tradycyjną recepturą obfituje w...
Rozgrzewający aromat goździków. Mają intensywny korzenny aromat i słodko-gorzki smak. Najczęściej sięgamy po nie jesienią i zimą, ponieważ dobrze komponują się z gorącymi napojami, ciastami i rozgrzewającymi daniami. Goździki to nierozkwitnięte...
Sos rybny to jedna z przypraw kuchni azjatyckiej, która pomimo nieprzyjemnego aromatu jest dodawana do wielu potraw. Okazuje się, że sos rybny wzbogaca dania o smak umami, jest częstym składnikiem zup, potraw smażonych, a nawet dressingów do...
Główny Inspektorat Sanitarny przekazał komunikat dotyczący wycofania z obrotu znanej i często używanej w kuchni przyprawy. Powodem był wykrycie w próbkach groźnej bakterii. Salmonella w zielu angielskim Jak można...
Niektórzy lubią łagodnie, inni nieco bardziej pikantnie. Bez względu na to, jak do tej pory wolałeś jeść, jeśli dowiesz się, co z twoim organizmem są w stanie zrobić pikantne potrawy, już nigdy nie wybierzesz tych w łagodniejszej wersji. Zwłaszcza...
Ziele angielskie to nie to tylko aromatyczna przyprawa do mięs i sosów. Okazuje się, że to także roślina lecznicza, która może działać rozkurczowo. Właściwości ziela angielskiego Ziele angielskie to owoce drzewa...
Gałka muszkatołowa to niezwykle aromatyczna, brązowa przyprawa, pozyskiwana z wiecznie zielonego drzewa z Wysp Korzennych. Gałka muszkatołowa stała się na tyle popularna, że jest obecna niemalże w każdej kuchni, szczególnie w okresie...
Indyjska królowa przypraw. Uznawana za najzdrowszą przyprawę na świecie. Niszczy wirusy, niweluje stany zapalne, a dzięki zawartości antyoksydantów hamuje procesy starzenia i zapobiega groźnym chorobom. Naukowcy twierdzą, że...
Na bóle kręgosłupa skarżą się zarówno kobiety, jak i mężczyźni, niezależnie czy wykonują pracę fizyczną, czy umysłową. Tego rodzaju dolegliwośći możemy próbować zwalczyć za pomocą preparatów dostępnych w aptece. Istnieją również domowe sposoby na...
Czubryca to tradycyjną przyprawa kuchni bułgarskiej. Pozyskuje się ją z cząbru górskiego, a można ją kupić najczęściej w towarzystwie innych przypraw. Czubryca podkreśla smak zup, sosów i mięs, ale można ją dodawać również do serów, pomidorów i...
Cynamon to jedna z najstarszych przypraw świata, która znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w medycynie. Ma intensywny smak i aromat, który jest szczególnie ceniony w okresie świątecznym. Cynamon podkreśla smak różnorodnych potraw...
Kardamon to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Najczęściej wykorzystuje się ją w kuchni do przyrządzania deserów i doprawiania kaw, ale również dań mięsnych i rybnych. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę ze zdrowotnych właściwości kardamonu...
Masala Chai to napój przygotowany z mocnej, czarnej herbaty, ziół, mleka, wody i cukru. W Indiach podaje się go nie tylko w...
Niesamowite właściwości przyprawy garam masala. Czy słyszeliście kiedykolwiek o garam masala? Być może kojarzy wam się to z jakimś produktem lub potrawą, ale w rzeczywistości jest to specyficzna mieszanka przypraw prosto z Indii. Nie tylko...
-Idealny przepis na zimową herbatę, według mnie, będzie następujący. Bierzemy trochę dobrej...
Cynamon to przyprawa otrzymywana z kory cynamonowca. Jest bogatym źródłem składników odżywczych, dlatego chętnie wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jest też powszechnie używany w produktach spożywczych. Czy jego nadmiar może nam...
Zastosowania prozdrowotne kardamonu. Korzyści zdrowotne, jakie daje kardamon, obejmują ochronę przewodu pokarmowego, regulowanie stężenia cholesterolu, poprawę krążenia krwi, a nawet zmniejszanie ryzyka wystąpienia nowotworów. **Jest wykorzystywany...
Być może wydaje ci się, że pieprz może być stosowany jedynie w kuchni. Większość z nas nie wyobraża sobie przecież życia bez tej przyprawy. Okazuje się jednak, że ma on wiele zastosowań i niekoniecznie są one związane z...