Czy piwo zmniejsza ryzyko udaru?
Wówczas rośnie ryzyko nadciśnienia tętniczego, zawału i udaru. (...) Naukowcy dowiedli również, że trzy piwa wypite w ciągu dnia zwiększają ryzyko udaru aż o 14 proc.
Wówczas rośnie ryzyko nadciśnienia tętniczego, zawału i udaru. (...) Naukowcy dowiedli również, że trzy piwa wypite w ciągu dnia zwiększają ryzyko udaru aż o 14 proc.
Kawa zwiększa ryzyko poronienia Prawda. (...) Ryzyko poronienia wzrasta o 40% u kobiet, które piją jedną filiżankę kawy dziennie (100 mg kofeiny) i dwukrotnie, jeśli piją powyżej 2...
Pokazują one, że spożywanie napojów gazowanych może zwiększać ryzyko występowania osteoporozy. (...) Dochodzi do zaniku tkanki kostnej, w konsekwencji czego zwiększa się ryzyko występowania złamań.
Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego Johns Hopkins wykryli, że przyjmowanie wapnia w postaci suplementów może zwiększyć ryzyko nagromadzenia blaszki w tętnicach (...) Witamina D i wapń a ryzyko czerniaka Wapń zwiększa ryzyko...
Kawa z mlekiem krowim już od lat jest passé. Nietolerancja laktozy czy po prostu zwykły trend spowodowały, że chętniej sięgamy po zamienniki zwykłego mleka. I o ile jest to mleko migdałowe czy ryżowe - nie ma obaw. Jednak wciąż najpopularniejsze jest...
Chcesz żyć dłużej i cieszyć się lepszym zdrowiem? Wprowadź do swojej diety błonnik. Nowe badania sugerują, że właśnie dzięki temu składnikowi odżywczemu możemy poprawić jakość zdrowia. Nie od dziś wiadomo, że odpowiednio zbilansowana dieta jest podstawą....
Graviola to drzewo, które rośnie w Ameryce Południowej i wyspach na Pacyfiku. Ma jadalne owoce, a jako surowiec leczniczy wykorzystuje się też liście, korę i korzeń rośliny. Dlaczego jest taka cenna? Niektórzy uważają, że może hamować powstawanie nowotworów. Zastosowanie...
Już od dawna naukowcy podejrzewali, że antyoksydanty pomagają zmniejszyć ryzyko poważnych chorób, takich jak rak czy choroby serca. (...) Wyniki pokazały, że ryzyko złamania u kobiet pijących trzy filiżanki herbaty (lub...
Zmieniając swoje nawyki żywieniowe, możemy w dużym stopniu obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwór.
Najnowsze badania wykazały, że spożywanie kawy obniża ryzyko wystąpienia depresji. (...) Z kolei osoby, które piły 4 lub więcej filiżanek kawy dziennie, miały o 20 proc. mniejsze ryzyko depresji.
Naukowcy odkryli, że jedzenie czekolady zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca oraz udaru. Jaka czekolada jest najzdrowsza? (...) Po przeanalizowaniu danych okazało się, że u osób jedzących czekoladę ryzyko chorób...
One również są czynnikami zwiększającymi ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
Specjaliści wykazali, że jedna średniej wielkości puszka dietetycznego napoju wypijana raz dziennie przez okres kilku lat zwiększa ryzyko białaczki u obydwu
Francuscy naukowcy sugerują, że picie słodkich napojów, w tym soków i napojów gazowanych, może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory. (...) W przypadku soków owocowych ryzyko wzrastało do 12 proc. U osób pijących...
drugim badaniu, opublikowanym w miesięczniku _Archives of Neurology_ udowodniono, że przeciwutleniacze (w tym witamina E) spożywane w diecie zmniejszają ryzyko (...) Witamina E i ryzyko demencji Przeciwutleniacze, w...