Len – charakterystyka, właściwości, zastosowanie
Len to jeden z niewielu darów natury, który ma aż tyle zastosowań i właściwości. Prawdę mówiąc len sprawdza się zarówno w leczeniu, jak i utrzymaniu zdrowia oraz urody w dobrej kondycji. Jak więc należy go wykorzystać?
Zobacz film: "Siemię lniane - lepsze niż tran i leki"
1. Charakterystyka lnu
Len zawiera związki śluzowe, jest bogaty w białko, sterole oraz kwasy organiczne, a także w enzymy i sole mineralne. Ziarna lnu można zaparzyć lub wykonać z nich olej. Znajdują się w nim glicerydy kwasów nienasyconych oraz nasyconych, a dodatkowo fitosterole i witamina E.
2. Właściwości lnu
Wypita zawiesina, która powstaje po zaparzeniu nasion lnu, ma liczne zastosowania w lecznictwie, a także pomaga w utrzymaniu zdrowia i urody.
Siemię lniane do picia słynie ze zbawiennego działania na wszelkie problemy gastryczne, w tym zaparcia, choroby wrzodowe, bowiem powleka błony śluzowe żołądka, przełyku, a także dwunastnicy, co przynosi ulgę w dolegliwościach układu pokarmowego. Jest to możliwe, ponieważ dzięki tej powłoce chroni narządy przed działaniem kwasu solnego i zmniejsza odczyny zapalne. Sprawdza się także przy odchudzaniu, bowiem wypełnia żołądek zawiesiną (w konsystencji podobną do kisielu), tym samym zmniejszając uczucie głodu.
Len do picia świetnie sprawdza się także w leczeniu kaszlu. Jest on zalecany zwłaszcza tym, którzy zapadli na zapalenie oskrzeli. Jego stosowanie zaleca się również przy chorobach skórnych, a nawet w przypadku oparzenia lub odmrożenia.
Z lnu wytwarza się także olej, który znacznie przyspiesza odbudowę naskórka oraz błon śluzowych. Poleca się go tym, którzy borykają się ze zbyt wysokim cholesterolem i cukrem we krwi.
3. Zastosowanie lnu
W preparatach różnego typu zwykle wykorzystuje się połączenie lnu (w różnej postaci: zawiesiny do picia, oleju czy mączki) z ziołam. Zwiększa to skuteczność, bowiem wówczas oprócz dobroczynnych właściwości lnu, otrzymujemy dodatkowe – na przykład połączenie z rumiankiem sprawia, że produkt ma również działanie rozkurczowe.
Len wykorzystuje się także w kosmetyce. Len nawilża skórę – sprawia, iż nie traci ona wody. Zawarta w ziarenkach lnu witamina E również wpływa na kondycję skóry, ponieważ poprawia jej elastyczność. Produkty z lnu zaleca się stosować nie tylko na skórę, w tym skórę głowy, ale także na włosy. W tej roli sprawdzi się najlepiej olej, dzięki któremu można uzyskać efekt miękkości i odpowiedniego poziomu nawilżenia włosów. Len, a także kosmetyki mające go w swoim składzie, znacznie wpływają na kondycję cery, bowiem kontrolują wydzielanie sebum i tworzą ochronę przed promieniami UV.
Len do picia przygotowuje się w następujący sposób: łyżkę nasion lnu zalewa się szklanką wrzątku i czeka około piętnastu minut. Należy go spożywać dwa razy dziennie: rano i wieczorem dla uzyskania pożądanego efektu.
Komentarze