Pierwiastek życia - magnez!
Magnez jest najważniejszym makroelementem warunkującym życie. Odpowiada za syntezę ponad 320 enzymów zaangażowanych w gospodarkę energetyczną komórki. Niedobór magnezu powoduje m.in. kurcze mięśni, a także...
Magnez jest najważniejszym makroelementem warunkującym życie. Odpowiada za syntezę ponad 320 enzymów zaangażowanych w gospodarkę energetyczną komórki. Niedobór magnezu powoduje m.in. kurcze mięśni, a także...
Chrom występuje w przyrodzie w ograniczonych ilościach. Zdrowa dieta powinna wyrównywać niedobór chromu w organizmie. Podobnie jak inne mikroelementy, chrom wspomaga różne funkcje życiowe. Jego właściwości...
Grzyby już od czasów starożytnych znajdowały się w centrum zainteresowania człowieka jako źródło cennych składników odżywczych. Dodatkowo, to dzięki nim przygotowywane potrawy nabierają szczególnego smaku i aromatu. Właściwości kulinarne i zdrowotne...
Badania opublikowane w magazynie „FASEB Journal” sugerują, że składnik czerwonego wina, resweratrol, może przeciwdziałać negatywnym efektom pracy na stacjach kosmicznych, a także skutkom siedzącego trybu życia. Naukowcy przeprowadzili eksperymenty...
Jedzenie a zdrowie – czy jest między nimi zależność? Oczywiście, że tak. Zdrowa żywność wzmacnia odporność organizmu oraz poprawia nasze...
„Pychotka” – takie skojarzenie przywołuje dla większości z nas wspomnienie owoców dojrzewających w promieniach słońca, obmywanych przez kropelki ciepłego...
Duży wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie odgrywają zanieczyszczenie środowiska, styl życia - stres, aktywność fizyczna, a przede wszystkim dieta. Dlatego, planując posiłek, warto zadbać, aby zawierał wszystkie niezbędne do prawidłowego...
Specjaliści od żywienia alarmują, że coraz więcej dzieci spożywa za mało wapnia. Oznacza to, że nie są w stanie osiągnąć optymalnej masy kości, co przekłada się na ryzyko złamań i osteoporozy. Mocne kości są niezwykle istotne, dlatego rodzice...
Według nowych badań, których wyniki zamieszczono w międzynarodowym magazynie internetowym „PLoS ONE” – warzywa i owoce, które dostarczają największej porcji witamin i składników mineralnych oraz...
„Mamusiu, nie lubię brokułów”. „Nie będę tego jeść”. „Zabierz tę marchewkę”. Na pewno nieraz słyszałaś coś podobnego z ust swojego dziecka. Na takie odzywki nie pomagają ani prośby, ani groźby. Jest jednak jeden skuteczny sposób na wzbogacenie...
Pod pojęciem „składniki odżywcze” rozumie się wszystkie te substancje zawarte w pożywieniu, które muszą być dostarczone organizmowi, aby mógł on prawidłowo funkcjonować. Zalicza się do nich białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, a także składniki...
Smak nie dotyczy jedynie sposobu, w jaki jedzenie oddziałuje na nasz język. Odczuwanie wrażeń smakowych wiąże się ze skoordynowaną pracą różnych zmysłów. Działa na psychikę, przywołując wspomnienia dzieciństwa. Łączy się z węchem, pogłębiając...
Lecytyna sojowa to mieszanina fosfolipidów oraz steroli pełniących w organizmie człowieka ważne dla życia funkcje. Lecytyna buduje błony komórkowe, stanowi źródło choliny. Dieta bogata w lecytynę poprawia pamięć, obniża...
Woda jest jednym z najważniejszych składników naszego organizmu. Stanowi średnio 60% masy ciała (u kobiet 51%). Zawartość wody w organizmie zmienia się z wiekiem: w chwili narodzin wynosi aż ok. 75%, natomiast pod koniec życia jest o wiele mniejsza...
Do prawidłowego rozwoju naszego organizmu potrzebne są witaminy i minerały oraz składniki odżywcze i budulcowe. To wszystko powinna dostarczyć nam zbilansowana dieta. Nasuwa się...